Viljandi maavanem: Kooliaasta algab puhtalt lehelt

, Viljandi maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kruuse
Lembit Kruuse Foto: Elmo Riig / Sakala

KOOLIAASTA ALGUSESSE jagub alati ootusärevust: 1. september on ühtviisi tähtis nii õpilastele, õpetajatele kui lapsevanematele. Uued algatused ja töökorralduse muudatused kajastuvad suhtumises ja meeleoludes.

Kord ütles üks koolidirektor: «On häid õpetajaid, kes on meile eeskujuks ja keda püüame kogu oma elu järgida, ning neidki, keda me meelsasti ei meenuta. Õppida võime siiski mõlemalt.»

Olen temaga nõus: Eesti elu rajaneb kodu kõrval suuresti õpetajatel. Õpilane, kes veedab enamiku päevast koolis, toetub just pedagoogide õpetusele ja väärtushinnangutele.

TÕSIASI, ET kogu ühiskonna pisikesed ja suured mured ning õnneks ka rõõmud jõuavad kooli, nõuab õpetajatelt palju rohkem kui pelgalt ainetundide andmist. Sestap sobib see amet eeskätt neile, kes oma tööaega väga täpselt ei piiritle ning tunnevad tahtmist kujundada noorte maailmapilti. See nõuab erilisi isiksuseomadusi ning südant, mis oleks võrdselt avatud kõigile õpilastele.

Õpetaja on asendamatu. Tehases või põllul saab panna inimeste asemel tööle masinad, kuid koolis pole see võimalik. Isegi kui metoodika muutub ja osa aineid kolib e-keskkonda, jääb õpetajale alati juhendav, analüüsiv ja selekteeriv roll. Seepärast tahan panna nii lapsevanematele, õpilastele kui ametnikele südamele: hoidke õpetajaid!

Eesti pedagoogid vajavad senisest rohkem ka riigi usaldust. Nad ei hakka paremini õpetama, kui kontrollida neid aina pedantsemaks muutuva aruandlusega, hoida pinges tähtajaliste lepingutega ja süüdistada väheses uuendusmeelsuses. Töörahu tähendab järjepidevust ja loomulikku arengut.

Koolis töötamine on märksa tulemuslikum, kui seda toetab kodu. Nii kodu kui kool teenivad ju ühte jumalat. Mõlema eesmärk on kasvatada järeltulijates mitmekülgsust ning oskust saada hakkama olukordades ja rollides, mida ühiskond tulevikus nende ette seab.

Soovitud tulemusteni jõuame ainult igapäevase tähelepanu ja hoolimisega.

Soovin, et rõõmustaksime täna algaval õppeaastal selle üle, mis meil hästi on, ega kurvastaks liiga palju selle üle, mis praegu veel puudub. Leiame seda, mida otsime. Kui me lahendusi otsides vaeva näeme, jõuame kindlasti sihile.

Takerdudes tähtsusetutesse asjadesse või klammerdudes probleemidesse, valime tagasimineku. Need, kes otsivad probleeme, ei leia kunagi võimalusi. Nagu juba öeldud: õppida võib kõigest.

Soovin Viljandimaa õpetajatele, kooli minejatele ja lapsevanematele head tarkusepäeva. Jõudu tööle!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles