Ella Ruus: Viljandi eakad veetsid pärimusmuusika aidas mõnusa pärastlõuna

, Viljandi pensionäride liidu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ella Ruus
Ella Ruus Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi pensionäride liit pidas 25. oktoobril hiljuti valminud pärimusmuusika aidas maha sügispeo, millega tähistas ühtlasi üleminekut suveperioodilt talveajale. Sellest võttis osa ligi 190 inimest.


Tuldi uudistama omapärast aidahoonet, veetma mõnusat pärastlõunat ja muidugi ka jalga keerutama.



Pärimusmuusika algkursuse korraldasid kultuuriakadeemia õppejõud Cätlin Jaago ja neljanda kursuse tudeng Johanna-Adele Jüssi.


Esmajoones tegid nad meile selgeks pärimus- ja rahvamuusika erinevuse. Loengu käigus haarati meid regilaulu laulma ning pandi lahendama mõistatusi muusikapalade ja pillide äratundmises.



Saime tuttavaks pisikese parmupilliga, mida peetakse veidraks naljapilliks. Hiiu kandle omapära kohta selgitati, et pillikeeled ja poogen on saadud hobusesaba jõhvidest.



Nägime oma silmaga ka pikkvilet ehk vilepilli ja Itaalia lõõtspilli castagnari’t. Kuigi torupilli tundsid kõik, oli meile ometi uudiseks, et neid valmistavad praegu Eestis ainsana Mulgimaal elavad Taulid.



Suur aitäh noortele sisutiheda ja hariva vestluse eest!



Tantsuks oli peolistele palutud mängima niinimetatud Tuhalaane duo koosseisus Ermas Hein ja Ants Tomp. Paljud tõdesid justkui ühest suust, et nende stiil sobis suurepäraselt arhailise aida õhkkonna ja interjööriga.


Vaheaegadel astusid üles külalised. Näiteks lausus linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Helmen Kütt sombusel sügispäeval sooje tervitussõnu ja õnnitles eakaid kodulinna 725. aastapäeva puhul.


Naisansambel Kanarbik esines sõnalis-muusikalise põimikuga ja etteastete ploki lõpetas meie enda estraadistuudio etendus «Tohtri  juures».



Lõpetuseks esitas Leo Kimmeli, Ülo Reimetsa ja Voldemar Nikolajevi vokaal-instrumentaaltrio veel kolm tantsulugu. Märkimist väärib, et selle koosseisu jaoks oli see esinemine avalik tuleproov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles