Rahvusküsimuse tõstatamine pälvis hukkamõistu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Jaanus Lensment

Neljapäeva pärastlõunal Sakala digilehes ja eile paberlehes ilmunud uudis, milles oli käsitletud Martin Helme väljaütlemist, nagu ei sobiks Marina Kaljurand presidendiks sellepärast, et ta on venelane, tõi kaasa taunivaid sõnavõtte kõigi erakondade poliitikutelt. Arvamust, et Eesti konservatiivse rahvaerakonna 

(EKRE) aseesimehe Martin Helme teist inimest rahvuse põhjal diskrimineerivas avalduses pole midagi halba, avaldasid vaid EKRE enda liikmed. Seejuures ei pidanud isegi partei auesimees Arnold Rüütel väljaütlemist õigeks.

Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Jaanus Lensment

«Inimest tema rahvuse pärast ründav kõnepruuk – kohatu, labane, solvav ja põhiseadust jalge alla tallav — on väljaspool meie kultuuriruumi. See kadaka-aarialikkus on väljaspool meie Eestit. Väljaspool meie Euroopat. Eestist ei saa riiki, kus kellegi väärtust hinnatakse verepuhtuse, rahvuse, soo, sättumuse või muu taolise järgi. Vaid inimene ja tema teod loevad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles