Paistu naised osalesid teatetantsimises

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sandra Kahu

Laupäeval Tartu lähedal Võnnu vallas kaerajaani teatetantsimises osalenud ligi 300 rahvatantsija seas esindas Viljandimaad Paistu valla naisrühm Lust, kelle juhendaja on Kristi Pajuste.
 


Omalaadsel üritusel tantsiti ühiselt kaerajaani laulu looja Jaan Madsoni sünnipaigast Läänisest Võnnusse kaerajaani sünnipaika. Tee pikkus oli 14 kaerajaani ehk viis ja pool kilomeetrit.

Maantee Läänistest Võnnusse oli osavõtjate vahel ära jagatud. Kui üks rühm jõudis enda valitud rahvatantsuga teiseni, toimus teatevahetus koos kaerajaani vihtudes.

Kui teatetantsu esimestel kilomeetritel paistis palav päike, siis selleks ajaks, mil järg Mulgimaa rühmani jõudis, sadas vihma nagu oavarrest. Paistu tantsijad ei kaotanud siiski rõõmsat meelt ning kohaliku külakapelli saatel tantsiti ühiselt Võnnuni välja.

Peo lõpul sai alguse uus traditsioon: igal järgmisel aastal istutatakse kaerajaani teatetantsu ajal üks pihlapuu alleele, mis viib tulevase tantsuplantsini. Sel aastal oli puuistutamise au ürituse korraldusmeeskonna liikmel Kalev Järvelal.

Teatetantsimine oli heategevuslik ettevõtmine, millega koguti ja jätkatakse edaspidigi annetuste kogumist Võnnu tantsulava taastamiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles