Juhtkiri: Erilised pensionid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tänavu on juba mitu korda kerkinud kõneaineks pensionikärped ja see on tõmmanud tähelepanu ka eripensionidele.


Kui majanduse hoogsa kasvu ajal olid inimesed ametis oma rahakoti tuulutamisega ja suhtusid teistegi laristamisse ükskõikselt, siis mõõnaperioodil pöördub rahva pilk ikka riigikassa poole. Nii oleme hoolega riigi rahakotis sobranud. Seda ei saa ju võõraks pidada, kui oleme seda oma maksudega täitnud.



Selgub, et riigi kukkur on samuti kõhnaks jäänud. Selle hõredas ja nüüd juba jõudumööda paigatud põhjas on lisaks silmanähtavatele aukudele ka varjatud pragusid. Kuskil voodri vahel on summad, mis sealt järjepidevalt välja nirisevad.



Eripensionide saajate arv on väike ning nii on need kulud pikka aega kahe silma vahele jäänud. Reedese «Postimehe» andmetel puudatab see seadus otseselt vaid 2176 inimest. Võiks olla suuremeelne ja mitte teiste sissetulekute üle arvet pidada, kui summade suurus ei riivaks valusalt õiglustunnet.



Kõige arvukamalt, 1291, on eripensioni saajate hulgas politseiametnikke. Kindlasti ei ärrita inimesi see, et ohtliku elukutse esindajatele makstakse iga kuu keskmiselt 11 miljonit krooni.



Summa võib esmapilgul tunduda suur. Kulub ju riigikogu liikmete eripensionidele poole vähem ehk veidi enam kui 5 miljonit kuus. Samas jagatakse see vaid 133 inimese vahel. Keskmise vanaduspensioni ja rahvasaadiku eripensioni vahe on ligi kaheksakordne. Pole vaja lisada, kelle kasuks. Õigluse huvides tuleb märkida, et 2003. aastast valitud saadikutel seda hüve enam pole.



Lisaks kasutavad toitjakaotuse eripensioni saamise õigust meie hulgast lahkunud saadikute seitse pereliiget, kellele makstakse keskmiselt 15 400 krooni kuus. Seda raha saavad taotleda ka prokuröride, õiguskantsleri, riigikontrolli ametnike ja kohtunike pereliikmed, rääkimata kopsakatest eripensionidest, mida nende ametite esindajad eluajal saavad.



Et eripensionide saajate hulk üha kasvab, plaanib sotsiaalministeerium süsteemi ümber korraldada. Loodetavasti ei alustata kokkuhoidu päästetöötajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles