Repliik: Ülisuur ja läikiv puuvili

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Koorep
Sigrid Koorep Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mahetalupidaja rääkis, et osa välismaiseid puuvilju tekitab temas allergilise reaktsiooni. See ilmnevat iseärnis pirnide ja õunte puhul, sestap rajas ta aastaid tagasi taliõunaaia. Tahtis ju temagi talvel ubinaid süüa.

Allergia põhjustajaks nimetas mahetalunik kemikaali, millega puid pritsitakse. Ta oli sunnitud tõdema, et sageli ei hakka inimesed mahetoodangust lugu pidama enne, kui keemiliselt töödeldu neile tervisehäireid tekitab.

Tegelikult isegi kui hädasid pole, näevad läikivad ja suured puuviljad lettidel küll ilusad välja, ent tasapisi on tekkinud neile vastuseis. Ühiskonnas leviv roheline mõtteviis on pannud inimesed kahtlema, kas apelsini mõõtmetele lähenevate välismaiste ploomidega on asjalood ikka õiged või on viljad kunstlikult nii suureks aetud.

Niisugune mõttekäik on tervitatav, vastasel korral jääb meil üle järgmiste põlvkondade pealt vaadata, mis kahju tekitavad kemikaalidega töödeldud kaubad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles