GRETE ARRO Noored peegeldavad meie enda käitumist meile tagasi

Grete Arro
, hariduspsühholoog
Copy
Grete Arro
Grete Arro Foto: Kermo Benrot

Eelmise aasta detsembris IX ja XII klassi õpilaste seas tehtud ­uuring näitas, et 69 protsenti neist hindas end väga keskkonnateadlikuks või pigem keskkonnateadlikuks. Aasta varasemas, kogu elanikkonda hõlmavas ­uuringus oli end väga keskkonnateadlikuks või pigem keskkonnateadlikuks hinnanute osa märksa suurem – 81 protsenti. Vähe sellest, et noored hindavad end vähem teadlikuks, nad ka käituvad vähem keskkonnahoidlikult.

Selle põhjusi me lõpuni muidugi ei tea, ent näib, et sel ajal kui osa ühiskonnast loodab kliimamuutuste vastutust üha edasi veeretada ja usub, et tulevased põlvkonnad tegelevad vigade parandusega, näitavad ­uuringud kainestavat pilti: noored peegeldavad meie enda käitumist meile tagasi.

Täpsemalt peegeldavad noored end ümbritsevat keskkonda ja see on pigem ootuspärane. Inimesed õpivad eri viisidel ning üks viis on õppida täiskasvanute hoiakuid ja käitumist jäljendades. Selleks et senisest mentaliteedist või käitumismustrist välja murda, on vaja suurt lisapingutust, sageli aga pole noored teistsuguse maailmapildiga isegi kokku puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles