Viljandi folgifestival kogub peoala kujundamiseks plastist joogikõrsi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Aastakümneid kasutuses olnud plastist joogikõrred on sellest aastast keelatud.
Aastakümneid kasutuses olnud plastist joogikõrred on sellest aastast keelatud. Foto: Merily Šmidt

Plastist ühekorranõudest vabanemiseks palub Viljandi pärimusmuusika festival inimestel ja ettevõtetel saata kasutamata jäänud plastjoogikõrred peoala dekoratsioonide loomiseks. Nii saab festivali korraldajate sõnul anda kõrtele prügilasse sattumise asemel väärika funktsiooni.

Kõrsi saab aita viia või pakiautomaadiga saata juuni lõpuni.

Pärimusmuusika festivali kunstnik Triin Amur sai plastist joogikõrte kasutamiseks tõuke sellest, et Euroopa ühekorraplasti direktiivi ülevõtmisega Eesti õigusesse on tänavu 1. jaanuarist avalikel üritustel lubatud kasutada toidu ja joogi serveerimiseks üksnes korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu.

"Ma olen juba mõnda aega mõelnud, mis saab nendest kasutamata kõrtest, mis jäävad koduse rohepöörde tõttu või ka kohvikutes ja restoranides seisma, sest paljud on läinud juba korduskasutatavatele üle. Kahju oleks, kui need lihtsalt prügikasti rändaks," märkis Amur.

Festivali pealik Ando Kiviberg avaldas heameelt, et kunstilise kujunduse meeskond leiab üha uusi võimalusi, kuidas esinemispaiku ja lavasid dekoreerides kasutada ära materjale, mis muidu võiks koormata Eesti jäätmesüsteemi ja prügilaid. "Säästlik mõtlemine on heaperemehelik majandamine ning omane eesti talupojakultuurile iidsetest aegadest saati," lausus Kiviberg.

Nagu eelmistel aastatel tarvitatakse festivalil ainult korduskasutatavaid nõusid ja inimesed on festivalialale väga oodatud ka oma söögiriistadega, mida saab pesta nõudeloputuspunktis. Traditsiooniliselt on avatud joogiveepunktid, kus saab oma pudeli või topsi tasuta puhta kraaniveega täita. Tekkivaid jäätmeid kogutakse festivalil liigiti ning abiks on vabatahtlikud rohesaadikud.

Puhtad, kasutamata plastkõrred saab tuua juuni lõpuni Viljandi pärimusmuusika aida majajuhi kätte teisipäevast laupäevani kella 12–19 või saata pakiautomaadiga Viljandi bussijaama, Centrumi või Uku keskuse pakiautomaati, lisades saaja telefoninumbri +372 5883 0486.

31. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 25.–28. juulini ning selle teema on "Mustrid ja jäljed".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles