Juhtkiri: Korraks paokil

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Seda, kuidas euro kasutuselevõtt aitaks raskel ajal Eesti majanduse usaldusväärsust kasvatada ning meelitaks siia uusi välisinvestoreid, on võimuliidu poliitikud mantrana korranud juba mitu kuud. Konkreetsete tähtaegade nimetamisest on nad siiski hoidunud.


Üleeile otsustas peaminister Andrus Ansip avalikult lati paika panna, öeldes, et Eesti võiks


Euroopa Komisjonilt ja Euroopa Keskpangalt tellida järgmise aasta algul aset leidva  hindamise erakorraliselt juba sel aastal. Eesmärgiks oleks seejuures eurole üleminek järgmise aasta 1. juulil.


Mitme ajakirjaniku ja analüütiku arvates on peaminister rahareformile uut tähtaega seades pannud proovile oma valitsuse püsimise: kui plaan peaks nurjuma, muudaks see ilmselt võimatuks ka praeguse valitsuse jätkamise.



«Sakala» seda ei usu. Euro tuleku tähtaega on varemgi edasi lükatud, ilma et valitsus selle pärast kukkunud oleks. Kui üldse põhjalikum remont ette võetakse, siis mingitest teistest asjaoludest tõugatuna. Aga see polegi kõige tähtsam küsimus.



Ansipi plaanil on iseenesest jumet küll. Majanduskriisi peamine põhjus peitub usalduse puudumises, mistõttu tuleb Eestil teha kõik, et enda vastu tärganud usaldust hoida ja kasvatada. Võimalusi pole selleks just palju, sest üldiste protsesside mõjutamiseks oleme liiga väikesed.



Eurole üleminek oleks siiski üks vahend enese kindlustamiseks kõige halvema vastu. Ikka veel püsivad spekulatsioonid krooni devalveerimise teemal on kõike muud kui kasulikud. Euro tulles pääseks me vähemalt sellest hädast. On küsitav, kuivõrd meelitaks see siia uusi välisinvestoreid, kuid halba see meie majandusele ei teeks. Seega tasub pingutada.



Kui varem oli meie nõrkus liiga kõrge inflatsioon, siis edaspidi võime jänni jääda eelarve defitsiiti puudutava kriteeriumi täitmisega. Niisiis on uks Eesti ees paokil vaid korraks ning meie asi on õige hetk ära tabada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles