Aidas tuleb vene rahvuspäev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otava Yo liikmetele meeldib mängida vene rahvamuusikat, mis oli väga populaarne sel ajal, kui nende vanemad veel noored olid.
Otava Yo liikmetele meeldib mängida vene rahvamuusikat, mis oli väga populaarne sel ajal, kui nende vanemad veel noored olid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi pärimusmuusika festivali väike veli «Maa ja ilm» jätkab laupäeval uues vormis.

Seekord keskendutakse idanaabrite traditsioonidele, pärimusele ja muusikalisele identiteedile. Kohaletulnud saavad ära küsida seni hinges kripeldanud küsimused vene traditsioonide ja muusika kohta, õppida selgeks nii mõnedki idanaabrite pärimustantsu sammud ning tantsida.

Maailmatark Peeter Volkonski vestleb muusiku, etnograafi, Loode-Venemaa rahvapillimuusika uurija ning traditsiooniliste pillimänguviiside ja tantsude taaselustaja Vassili Ivanoviga. Loengu põhiteema on Loode-Venemaa.

«Vassili Ivanov on spetsialiseerunud selle kandi rahvamuusikale, lauludele ja tantsudele,»  rääkis Volkonski. «See on kindlasti huvitav ka eestlasele kui soomeugrilasele. Mis see Loode-Venemaa muud on kui Ingerimaa.»

Pärast loengut on vene pärimustantsu õpituba, kus juhendavad Vassili Ivanov ja Olga Kuznetsova ehk ansambel SKM. See kooslus esitab Pihkva oblastis elava vene etnilise grupi skobarite traditsioonilist talupojamuusikat tänapäevases võtmes.

Ise nad nimetavad end muusikalise etnograafia eksperimentaalprojektiks, mis püüab leida rahvamuusikale uusi võimalusi ja tämbreid linnakeskkonnas, taaselustada hääbuvaid muusikažanre ning korraldada improvisatsioonilisi eksperimente moodsas muusikalises ruumis, tuginedes vene külapillimeeste autentsele instrumentaalsele helikeelele. Õpitoas kulgetakse lõõtsa ja balalaika saatel.

Päeva lõpuks on korraldajatel pakkuda 2010. aasta Viljandi pärimusmuusika festivalil laineid löönud ning võimsa kontserdi andnud Peterburi koosluse Otava Yo kontsert.
Pilkupüüdvate lavakostüümidega punt mängib muusikat, mis kannab üles ja alla, kutsub tantsule ning pakub meenutusi vene külaromantikast. Kooslus mängib väga jõulist tantsulist muusikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles