Nädala mõrad Üha suurem surve omavalitsuste eelarvele

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Omavalitsuste rahastamine tuleks luubi alla võtta ning seda on juba aastaid räägitud. Ehk valimised toovad muutuse?
Omavalitsuste rahastamine tuleks luubi alla võtta ning seda on juba aastaid räägitud. Ehk valimised toovad muutuse? Foto: Elmo Riig

Neid omavalitsusi, kes rahas ujuksid, on Eestis vähe. Võimalik, et Tallinna kuldses ringis, näiteks jõukas Rae vallas, sätitakse külamajade katusele kullast kive, kui nüüd jõuliselt liialdada, aga üldiselt on omavalitsustel ka majanduslikult headel aegadel raha vähem, kui nad tahaksid. Vajadused võivad olla kenasti kaetud, ent kõigi soovide täitmiseks kipub raha ikka nappima.

Praegu on muidugi olud sellised, et kukalt kratsitakse eelarveridu vaadates kõikjal Eestis. Mida võtta, mida jätta, mida kahandada, mis üldse sulgeda, mida edasi lükata, kuidas edasi minna ... Muidugi on kohe eriti kehvas seisus omavalitsusi, nagu Põhja-Sakala Viljandimaal ja Rõuge vald Võrumaal, ent millegagi kiidelda on põhjust vähestel. Loomulikult on opositsioonid varmalt valmis seda ära kasutama ja pahameeleleeke takka õhutama. Muidugi loob see ka koalitsioonidele võimaluse käsi laiutada: «Aga rasked majanduslikud olud ja energiakriis ...» ning selle taha peita majanduslikult ehk mitte kõige mõttekamaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles