Mulgimaa peremäng tuleb taas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Saunaviha tegemine Sudiste külamaja juures
Saunaviha tegemine Sudiste külamaja juures Foto: Mulgimaa peremäng

Nagu korraldajad teada andsid, tuleb Mulgimaa peremäng tänavugi ja esimene mängupäev on 25. juunil Karksi kihelkonnas.

"Juba kaheksandat korda kutsume külalisi lähedalt ja kaugelt Mulgimaale külla. Oma uksed avavad seekord uued huvitavad mängupunktid, aga kindel on see, et kõikjal kuuleb mulgi keelt, näeb Mulgi mustreid ja saab ise kogeda Mulgimaad kõikide meeltega!" kirjutab Kati-Katri Koppel mittetulundusühingust Mulgimaa Peremäng.

"Kas sina tead, kus asub Eesti Pisa torn? Muidugi Karksi ordulinnuses – mulgid olid juba vanasti nii ihned, et ei raatsinud sõdades hävinud kirikut uuesti ehitada, vaid kasutasid ära veel püsti jäänud müürijuppe. Teised räägivad aga, et torn selle alla maetud rahapaja pärast viltu on – jaanide paiku tulevad kuradikesed ikka kulda tuulutama ja eks see kaevamine müüride all mõjub teadagi jalgealust õõnestavalt.

Sudiste küla inimesed on aga seekord kohe nii suurelt kokku tulnud, et sellist külapäeva, kui seekord toimuma saab, pole ikka mitu aastat nähtud. Kõigepealt valmistad endale ise väeka kaseviha, paned õpitoas tehtud linaseemnetest juuksemaski pähe ja siis sopsutad end saunas igatpidi puhtaks, et õhtusel simmanil ikka jalga keerutada jaksaks!

Mulkide tammikus räägitakse ainult mulgi keeles ja oma silmaga saab EV100 auks istutatud sada tammepuukest üle vaadata. Kõvasti targemaks saab ikka ka, sest iga puu juures on ühe väärika mulgi kohta infot ja fakte. Lõõtsamuusika taustal on lausa lust ajalool endast läbi voolata lasta.

Millal sa viimati kapsarauaga kitsedele heina hakkisid või ise linataimest niiti keerutasid? Nüüd on selleks võimalus – Lilli loodusmaja ootab koos kitsede, lammaste ja kanadega uudistama.

Kuna ilm on palav, siis Tuhalaane külas asub koguni kolm järve ja saab minna niisama suplema kui ka SUP-laual sõitu katsetama. Lisaks mõnus külakeskuse vibe, mida saab veel õhtul Tuhalaane jaanitulel edasi nautida."

Mulgimaa peremäng on lõbus kogu pere ettevõtmine, mis annab võimaluse uudistada Mulgimaa külasid, talusid, kogukondi, ettevõtteid ja looduskauneid paiku. Seda mängitakse suvekuudel viiel päeval. Igale ajaloolise Mulgimaa kihelkonnale on pühendatud oma päev, et just selle kandi eluoluga põhjalikumalt tuttavaks saada, kohalikke maitseid maitsta ja suvepäeva lõhnu nuusutada.

Peremängu eesmärk on tutvustada Mulgimaad, siin elavaid ja toimetavaid inimesi, huvitavaid tuntud ja tundmatuid kohti ning Mulgimaa eluolu nii minevikus kui tänapäeval. Igas mängupunktis ootavad ees ülesanded, õpitoad, ekskursioonid või ajaloolised meenutused. Igaüks saab käed külge panna ning proovida ise paela punuda, kaelkookudega vett tuua, puid saagida, kartulit võtta, ravimtaimi avastada, kassile pai teha või kanadele teri visata.

Mängijaid ootavad ees särasilmsed külaelu eestvedajad, töökad talupidajad, elustiiliettevõtjad ja kultuuriväärtuste hoidjad. Mängima oodatakse inimesi, kes soovivad veeta mõnusa päeva linnast väljas maal. "Tule koos sõpradega, lastega, vanavanematega, töökaaslastega ja lemmikloomadega – tule koos oma perega!" kirjutavad korraldajad.

Mängupunktidega tutvumine on tasuta. Töötoad, kust saab midagi endaga kaasa võtta, on minimaalse tasu eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles