Ministeerium otsib kodanikku

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Järgmine aasta kodanik võib olla ka sellel pildil.
Järgmine aasta kodanik võib olla ka sellel pildil. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Tõnis Lukas kuulutas teisipäeval välja aasta kodaniku konkursi, mille moto "Kodanik võtab vastutuse" lähtub nii digikultuuriaastast kui ka koroonakriisi mõjudest, mis asetas paljud tavapärasena tundunud rõõmud ja mured hoopis uude konteksti.

Pressiesindaja teatel on iga ühiskonna vundament kodanikud, kes suhtuvad iseendasse, oma peresse ja rahvasse austuse ja armastusega; kes tajuvad, et õigused ja vabadused on aluseks vastutusele. Aasta kodaniku aunimetus antakse Eesti alalisele elanikule, kes on aasta jooksul üleriigiliselt paistnud silma panusega ühiskonna arengusse. Kandidaadiks esitatud isiku saavutused peavad olema aidanud kaasa kodanikuteadvuse ja ühiskonna sidususe suurendamisele, ühiskonnaelu edendamisele ning vabaduse kaitsele.

"Vastutus on midagi enamat kui ainult kohustuste täitmine," ütles Tõnis Lukas. "Eriliselt oluliseks kujunes digikultuuriaastal selliste kodanike panus, kes leidsid võimalusi säilitada üksteisega inimlikku kontakti ka füüsiliselt kohtumata või aitasid luua võimalusi kultuurielu jätkumiseks piirangutele vaatamata. Sellel erilisel aastal kuulub tänu inimesele, kes ulatasid abikäe end ületades ja võib-olla isegi ohverdades." Minister lisas, et aasta kodaniku aunimetust väärivad alati ka need, kes kaitsevad vabadust nii kodus kui ka maailmas laiemalt.

Kandidaate võivad esitada kõik soovijad, nii füüsilised kui ka juriidilised isikud. Esitatud taotluses tuleb juhinduda statuudis toodud põhimõtetest, sealhulgas põhjendada kandidaadi sobivust ja seost aasta motoga.

Kandidaate saab esitada veebivormi kaudu hiljemalt 6. novembril. Konkursi ja selle tingimuste kohta saab lähemalt lugeda kultuuriministeeriumi kodulehel.

Aasta kodaniku aunimetuse koos preemia ja skulptor Reti Saksa miniskulptuuriga "Ühiskonna õis" annab kultuuriminister saajale kätte 24. novembril aktusel rahvusringhäälingu uudistemajas. Rahvastikuminister Riina Solman annab sealsamas kätte kodanikupäeva aumärgid ning tunnustab ideevõistlusel "Mina suudan" osalenud koolinoori.

Mullusel laulupeo juubeliaastal pälvis aasta kodaniku aunimetuse Riina Roose, kelle puhul tõsteti esile panust laulupidude uurimises, kaasamõtlemist pidude liikumise hoidmises ning Tartu juubelilaulupeo korraldamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles