Eile tuvastas terviseamet 24 uut koroonaviirusesse nakatunut

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Tairo Lutter

Terviseameti labor on seni Eestis haiguse tuvastanud 41 inimesel. Nakatunuid on Harjumaal 21, Saaremaal 16 ja Tartumaal 4. Terviseamet tegeleb kontaktsete väljaselgitamisega. Terviseamet märgib oma pressiteates, et eile tehti 120 analüüsi, alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 584 COVID-19 testi. Eestis on praegu viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laboris.

Koroonaviiruse proov võetakse tervishoiutöötaja otsuse alusel. Tervishoiutöötaja lähtub analüüsivajaduse määramisel juhudefinitsioonist ehk ilmnenud sümptomitest ja sellest, kas inimene on hiljuti viibinud haiguse leviku riskipiirkonnas või võib olla kokku puutunud koroonaviiruse kandjaga. Terviseamet lähtub oma riskihinnangus WHO ja ECDC andmetest, riskihinnangutest ja -analüüsidest ning prognoosist. Võttes arvesse haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) soovitusi on tervisameti hinnangul koroonaviiruse kõrge riski piirkonnad Hiina, Itaalia, Iraan ja Lõuna-Korea. Keskmise riski piirkonnad on Saksamaa, (Nordhein-Westfalen, Baden-Wuerttemberg ja Baieri liidumaa), Prantsusmaa (Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Hauts-de-France, Ile-de-France), Tirooli suusakuurordid Austrias, Hispaania (Madriid, Kataloonia ja Baskimaa), Jaapan ja Singapur. Risk nakatuda on suur inimestel, kes viibivad riikides, kus viirus on kohapeal laialt levinud.

Koroonaviiruse analüüsi saab edukalt teha inimesele, kel on haigussümptomid juba ilmnenud – enne haigusnähtude nagu köha, palavik ja hingamisraskused tekkimist annab analüüs suure tõenäosusega valenegatiivse tulemuse.

Praeguse info kohaselt on COVID-19 sümptomid sarnased gripi sümptomitega. Viirus võib põhjustada köha, palavikku ja hingamisraskusi. Viirus levib peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige köha.

​Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on valitsus otsustanud kehtestada Eestis eriolukorra ning rakendada erimeetmeid näiteks on alates esmaspäevast viiakse õppetöö üle üle kaug- ja koduõppevormile. Kõik avalikud kogunemised on keelatud. 1. maini suletakse muuseumid ja kinod ning teatrietendused, kontserdid ning konverentsid keelatakse. Spordivõistlused on keelatud 1. maini. Piiridel kehtestatakse sanitaarkontroll. Lisaks peatub kruiiside müük Tallinn–Stockholm–Tallinn liinile. Raamatukogud jäävad avatuks piiratud ulatuses.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt  ja terviseameti Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles