Maru tungis tuppa ja laastas kalme

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvastu kalmistul käis tormituule jõud üle ka jämedast puust.
Tarvastu kalmistul käis tormituule jõud üle ka jämedast puust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi-Nuias kukkus tuule murtud puu otsapidi elutoa aknasse, Viljandis vigastas puu kaht sõiduautot ning räsida said kalmistud.

Karksi-Nuias Põllu tänav 2a kortermaja esimesel korrusel elav Helve Okas rääkis, et õnnetus juhtus esmaspäeva varahommikul kella viie ja kuue vahel, kui ta magas. Perenaine ärkas ehmatusega, kui puu kõrvaltoa aknasse vajus.

«See klaasiklirin... see oli midagi õudset!» lausus Okas. «Ma olen seniajani šokis.»
Maja nurga juures kasvanud pappel oli kukkunud otsapidi tuppa, lõhkudes akna kaks suuremat klaasi. Aknaesine oli kilde täis. Nagu perenaine rääkis, ei suutnud ta üle aknaääre ulatuvaid puuoksi ise tagasi tõrjuda ja kutsus appi päästeteenistuse.

Päästjad tulid ja eemaldasid kutsumata külalise. Samal ajal appi tõtanud poeg seadis akna ette kile, mille serva tugev tuul aga varsti lahti kangutas. Eile enne lõunat panid meistrimehed asemele uued klaasid — õnneks raamid häda ei saanud. Ka kardin ja akna juures seisev televiisor olid terveks jäänud. Küll vigastas puu katuse ääres eterniitplaate.

Nagu Okas meenutas, oli pappel pehkinud ja elanikud tahtsid seda juba varem maha võtta, kuid osa naabermaja inimesi oli vastu ajanud, et las puu jääb, olevat ilus vaadata.
Perenaine lisas, et tal on korter küll kindlustatud, aga nagu nüüd kindlustuspabereid uurides selgus, oli loodusjõudude kahju vastu valik tegemata jäänud.

Viljandis Põhja puiestee 2b kortermaja ees murdis tuul esmaspäeval puu, mis kukkudes vigastas kaht sõiduautot. Eile hommikul maja juures teed pisemast rämpsust puhastanud kojanaine ütles, et omanikke kodus pole ja autod on ära viidud.

Päästeteenistuse andmeil olid need kaks sõidukit ainukesed, mille tormis vigasaamisest oli päästeteenistusele teada antud.

Viljandist Mustlasse viiva tee ääres oli paar bussiootekoda kaotanud ruberoidkatte. Üks sel moel kooritud katus hakkas silma Karksi-Nuia tee ääres. Paistu vallamaja juures rebis tuul aga lipumastis katki Euroopa Liidu lipu.

Iga suurema tormiga murdub tüvesid ja oksi kalmistutel, kus paljud puud pole enam esimeses nooruses ning mõned neist seisavad püsti elutute mastidena. Põgus ringkäik eile Viljandis Pärnu ja Riia maantee kalmistul ning Tarvastu kalmistul andis sellele taas kinnitust.

Kalmistute teedel ja haudadel lebas palju oksarisu, aga murdunud oli ka jämedaid puid, mis olid enda alla matnud mitu hauaplatsi järjest. Rohkem näis torm olevat laastamistöid teinud Tarvastu kalmistul.

Tolles surnuaias omaste või tuttavate haudu hooldamas käinud inimesed on ohtlike puude kohta Tarvastu vallale varemgi teada andnud. Vallaesindajate sõnul on oma aja ära elanud puid igal aastal ka maha võetud, kuid nagu näitas seegi torm, oleks seda tööd teha veel palju.

TUUL

Viljandis ületas tuule kiirus eile ja üleeile 20 meetrit sekundis.
• Viljandi ilmajaam mõõtis üleeile kella 6 ja 7 vahel tugevaimaks puhanguks 20,8 meetrit sekundis ning eile kella 10 ja 11 vahel 20,2 meetrit sekundis.
• Mujal Eestis fikseeriti üleeile kella 7 ja 8 vahel 30,8 meetrit sekundis Loksal. Eilne äärmus küündis kella 10 ja 11 vahel 28,7 meetrini sekundis Pakril.
Allikas: EMHI ilmavaatluste osakond

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles