Jõulupühade ajal kasvab kirikuliste hulk

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halliste kirik
Halliste kirik Foto: Elmo Riig / Sakala

Jõulujumalateenistusteks täituvad muidu tühjana näivad kirikud inimestega, kes rahu ja vaikuse pühade ajal elu üle mõtisklevad.



Halliste Püha Anna koguduse hooldajaõpetaja Kalle Gastoni arvates on sellel, et kirikud on jõuluajal rahvast täis, palju põhjusi: mõni inimene otsib pühalikkust, mõni käib traditsioonist, mõni aga tuleb «Püha öö» laulu või jõuluevangeeliumi pärast. Paljud sõidavad pühadeks vanematekoju ja kasutavad võimalust kodukirikusse minna.



Rahuotsimise paik


Kõpu Peetri koguduse õpetaja Hedi Vilumaa arvates tullakse pühakotta rahu otsima ja saama, pühadust tunnetama ja siis seda kõike koju viima.



Tema sõnul on ääretult tähtis, et teenistusele tullakse peredena. «See on justkui koosolemise pühitsemine: tulla vähekeseks kokku ja seda aega nii ära kasutada. Selles on oma vägi.»



Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus rääkis, et arvamus, nagu käidaks kirikus moe pärast, põhineb arvamusel, et usk on sisemiste hoiakute, tundmuste ja veendumuste pärusmaa.



«Mingit sügavamat usku ei saagi kujuneda, kui inimene ei osale riitustel ega tule jõuluõhtulgi kirikusse,» lausus ta.



Jõuludeks koju


Viljandi Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe rääkis Viljandi inimesest, kes elab juba aastaid mujal, kuid tuleb jõuludeks kindlasti Pauluse kirikusse, kus tema esivanemad on alati käinud.



«Tolle õhtu koguduse hulka võime arvata ka need tuhanded, kes laulavad oma laule sealpool aja piiri ja keda siin ikka veel sooja südamega meenutatakse,» kõneles Salumäe. «Vägi, mis inimesi sel õhtul pühakotta toob, on loomupärane vajadus pühaduse tunnetamise järele.»



Vaimulik lisas, et paljudele on kirikuskäik rahvusliku enesemääramisõiguse hoidmise ja pärandamise püha riitus.



Kalle Gaston ütles, et kui Halliste kirikus käib tavalisel pühapäeval keskmiselt tosin inimest, siis jõuluajaga on vahe nelja- või viiekümnekordne. Kõpu kirikus on see vahe kümnekordne ja kirikuliste arv hakkab õpetaja Hedi Vilumaa sõnul kasvama juba advendiaja algul.



Teisedki pühad toovad kirikusse


Mart Salumäe sõnul on jõuluõhtul kirik inimesi puupüsti täis, kuid esimesel jõulupühal, mil kogu kristlik maailm samavõrra agarasti pühakodades käib, on neid märgatavalt vähem.



Õpetaja sõnul on kristliku kiriku suurim püha ülestõusmispüha, kuid jõulud on millegipärast omandanud suurema tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles