Viljandlanna väntas end säravaimale medalile

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärolin Varblane võitis Eesti meistrivõistlustel 16aastaste tüdrukute temposõidus kuldmedali.
Kärolin Varblane võitis Eesti meistrivõistlustel 16aastaste tüdrukute temposõidus kuldmedali. Foto: Elmo Riig

Eesti noorte ja seeniorjalgratturite meistrimedalite jagamine päädis Karksi vallas Viljandi rattaklubi noorele sõitjale Kärolin Varblasele temposõidu kullaga. Seenioridest jõudis medalistide sekka Jaanus Sarv.

Laupäeval ja pühapäeval peetud võistlused pakkusid Viljandi klubi noortele nii rõõmu kui pettumust. Klubi noortetreeneri sõnul võib kahepäevase rassimise siiski kokku võtta positiivse noodiga.

Laupäeval, kui 14- ja 16aastased ratturid ning seeniorid jagasid tiitleid eraldistardist sõidul, näitas rajal kuldaväärt kiirust viljandlanna Kärolin Varblane. 16aastaste tütarlaste temposõidu võitnud Varblane arendas kümnekilomeetrisel rajal konkurentidele vastuvõetamatut tempot ja edestas lähimat rivaali rohkem kui 17 sekundiga.

Kaks medalit temposõidult

«Kärolin tegi suurepärase sõidu,» kiitis treener Marek Johanson sportlast. Suure osa suvisest võistlushooajast treeningutest eemal olnud tüdruk läks starti tavapärasest veidi kergema ülekandega rattal. Ilma ja raja profiili arvestades oli see õnnestunud valik.

«Kärolin on olnud hädas põlvevaluga ning just hellade liigeste säästmiseks me sellise otsuse stardi eel tegimegi,» selgitas treener ratta ülekande valikut. Tema kinnitust mööda mängis medalivõidus tähtsat osa ka noorte füsioterapeut Marju Johanson, kes on aidanud tüdruku võistluskonditsioonis hoida.

Laupäeval kavas olnud eraldistardiga sõidus pälvis hõbemedali Saaremaa klubi vormis sõitev Jaanus Sarv, kes jäi seenioride teises vanuserühmas 19kilomeetrisel rajal võitnud Meelis Rebasele alla viis sekundit ning edestas kolmanda koha saanut enam kui minutiga.

Pühapäeval, kui Karksi-Nuias olid kavas grupisõidud, rääkisid Viljandi rattaklubi noored medalite eest kaasa mitmes arvestuses, ent jäid paraku seekord esikolmikust välja.

Grupisõidu taktikamäng

Kõige lähemal oli medalivõidule M-14 klassis neljandana lõpetanud Kristjan Johanson. Tema isa, treener Marek Johanson tõdes, et paraku ei selgunud poiste paremik päris ausas võitluses: treeneri saateauto toel tõmmati liidrite rühma üks mahajäänud konkurent ning too jõudis seal enne dis­kvalifitseerimist korraldada suure segaduse.

«Gruppi tõmmatud noormees tegi suure hoo pealt tõusu eel rünnaku. Sellele järgnes ridamisi äramineku üritusi. Vilja kandis kolmas: kaheksaliikmelisest seltskonnast pääses eest kolmik, kes jagas hiljem medalid,» selgitas treener Marek Johanson M-14 grupisõidu otsustavaid sündmusi.

«Niisugune ebasportlik käitumine vähendas tublisti Kristjani võimalust võidelda medali eest,» tõdes noormehe isa ja treener. «Kahjuks ei kannatanud viljandlane kolme järjestikust rünnakut välja.»

Kristjan Johanson lõpetas sõidu neljandana ja see on kahtlemata märkimisväärne tulemus. «Üldiselt sõitis Kristjan taktikaliselt õigesti ja targalt,» kiitis isa poega.

Tunnustussõnu jagus treeneril ka samas sõidus 42 lõpetanu seas 16. tulemuse saanud Viljandi klubi noormehele Reio Toomele.

M-16 sõidul oli siinse klubi parimana Greg Hallop 44 lõpetanu seas 14. «Gregil on rohkem võimu, kui ta arvab. Ta on võimeline grupis aktiivsemalt sõitma, aga ikkagi on see päris tubli saavutus,» rääkis Marek Johanson.

Tütarlaste grupisõidus oli Reelika Varblane M-14 arvestuses kaheksas, M-16 klassis sai Kärolin Varblane viienda koha. «Reelika sõitis väga tublilt ja targalt. Kärolinil oli päev varem peetud grupisõidu väsimus ikka jalgades ja pealegi tegi ta mitu taktikaliselt vale otsust,» arutles rattaklubi noortetreener.

Marek Johanson leidis, et ehkki nii mõnelgi klubi noorel ei õnnestunud seekord oma võimeid kõige paremini realiseerida, on ka üks kuldmedal Viljandi klubile suur saavutus. «Võime võistluse kokku võtta positiivse noodiga,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles