Eesti nooruslikem küla pidas pillerkaari

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored lõid külapäeva korraldamises agaralt kaasa. Syret Kärt ehk Notsu oli näiteks rongi piletikontroll, kes jänesed vahele võttis.
Noored lõid külapäeva korraldamises agaralt kaasa. Syret Kärt ehk Notsu oli näiteks rongi piletikontroll, kes jänesed vahele võttis. Foto: Ester Pedosk

Tänavuse Viljandimaa aasta küla Pilistvere südames kees läinud laupäeval elu: vuras lasterong, tantsiti, lauldi ja nauditi kontserte ning taeva all tuhisesid lennumasinad.

Pidustused algasid Jaak ja Mart Johansoni kontserdiga Pilistvere kirikus. Edasi jätkus trall rahvamaja pargis, kus püünele astusid Pilistvere noorteansambel ja tänavatantsuklubi Complete ning õhtul keerutati jalga ansambli Fat Free saatel.

Rongiliin ja õhus tiirlevad deltaplaanid

Nagu ütles Pilistvere vaimulik Hermann Kalmus, oli eriti noorema rahva hulgas väga populaarne rongiliin, mis pandi käima kohaliku rahvamaja ja kivikangru vahele. Ühtekokku sõitis Võhma küünlavabrikandi Peter Wüthrichi rong seda vahet viis korda ning lõbusõidulistele peeti ka lühike ajalooline loeng Pilistverest.

Hiljuti loodud külaseltsi Pillistfer juhatuse liige Käthlin Evert rääkis, et suurt elevust tekitasid kaks kohalikku entusiasti, kes oma lennumasinatega küla kohal tiirutasid. Esialgu oli vahvatel uljaspeadel kavas oma deltaplaanidega keset peoplatsi maanduda, aga tugeva tuule tõttu sellest loobuti.

Lastele tehti näomaalinguid, samuti olid nad agarad joonistusvõistlusel osalema. Evert märkis, et kõige enam kujutati kivikangrut. Pere väiksemad said nautida lasteetendust «Merikajaka seiklused».

Oli loterii, mille auhinnad olid toodud kodudest. Muu hulgas läksid loosi kartulid, porgandid, peedid, vihad, suur kõrvits, sületäis puid, nipsasjad ja küünlad. Peeti vestlusring kogukonna teemadel ning kõik kohalviibijad jäädvustati fotole «Külapilt 2011».

Hämaruse saabudes pandi rahvamaja ümber pargis põlema hulk küünlaid ehk «küünlatulestik» ja suur lõke, mis oli ühtlasi osaline «Muinastulede öös».

Hermann Kalmus rõhutas, et pidu oli viisakas ja rahulik ning umbjoobes ega räuskavaid inimesi seal ei kohanud. «See oli külarahva endale tehtud pidu,» tõdes ta. Raha saadi loteriist, rongisõidupiletitest ja vabatahtlike annetustest, oma osa andis ka Kõo vallavalitsus.

«Hea külapeo märk oli seegi, et kui pühapäeva hommikul oli vaja koristada ja telke ära viia, oli piisavalt palju inimesi valmis seda tegema. Külaplats sai taas puhtaks ja ilusaks,» nentis vaimulik.

Osalejate üldpilt vääris tiitlit

Hermann Kalmus ütles, et kuigi külapäeval oli nii korraldajate kui osalejatena rakkes igas vanuses rahvast, oli üldpilt väga nooruslik ja rohkelt oli väikeste lastega peresid. «Usun, et väärime Eestimaa nooruslikema küla nimetust, mille «Maaleht» meile kuu algul maapäeval eripreemiana andis,» arvas Hermann Kalmus.

Muuseas, viimase aasta jooksul on Pilistverre sündinud viis lapsukest: Martha Maria Kapp, Karl Annuk, Jaks Aleksandra Arus, Paul Palm ja kirikuõpetaja enda perre Otto Hermann Kalmus.  

«Küllap Pilistvere edenemine ja helge tulevik julgustab noori ka perelisale. Pilistvere mehed on juba ajalooliselt lastetegemisel tugevad olnud. Rõõm on näha ja kuulda, et traditsioon jätkub,» kommenteeris seda külavanem Heiki Aren.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles