Kaitseliit tõrjus «Mulgi mässu»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malevapealikuks kehastunud major Tarmo Metsa (kaardikepiga) diskuteerib taktikaliste lahenduste üle Kaitseliidu kooli ülema kapten Erik Reinholdiga, kes osales õppusel Kaitseliidu peastaabi vaatlejana. Seistes kuulab neid Sakala maleva staabiülem Marek Susi, istudes major Ants Kiviselg.
Malevapealikuks kehastunud major Tarmo Metsa (kaardikepiga) diskuteerib taktikaliste lahenduste üle Kaitseliidu kooli ülema kapten Erik Reinholdiga, kes osales õppusel Kaitseliidu peastaabi vaatlejana. Seistes kuulab neid Sakala maleva staabiülem Marek Susi, istudes major Ants Kiviselg. Foto: Liivi Reinhold

Sel nädalal harjutasid Kaitseliidu Sakala maleva liikmed ja kõrgema sõjakooli magistritaseme õppurid, kuidas tulla toime sõjaeelses olukorras Viljandimaal puhkenud vaenutegevusega.

Sakala maleva ja sõjakooli õpilaste koostöös sündinud kaardiharjutuse «Mulgi mäss» stsenaariumi kohaselt oli valitsus välja kuulutanud erakorralise olukorra ning maakonnas tegutsesid vaenulikult meelestatud jõud.

Muu hulgas tuli malevlastel õppuse käigus otsustada, mida teha mürgitatud toidupakkidega, kuidas kaitsta mässavate tsiviilelanike eest riigisaladust kandvaid pabereid ja mil moel julgestada haiglat.

Sakala maleva pealik major Kalle Köhler jäi õppusel osalenud kaitseliitlastega väga rahule. «Ma nägin initsiatiivi ja tahet otsuseid vastu võtta,» kiitis Köhler. «See on kõige tähtsam, sest kui sul tahet ei ole, pole võimalik ka kõige paremates tingimustes midagi ära teha.»

Õppusel malevapealikku mänginud major Tarmo Metsa, kes päriselus teenib Kirde kaitseringkonna staabiülema ametikohal, kohtus siinsete kaitseliitlastega esimest korda. Ka tema tõi positiivsena välja vabatahtlike julguse iseseisvalt tegutseda. «Me viskasime nad vette ja nad ujusid välja,» rõõmustas major Metsa.

Teisipäevane kaardiõppus oli vaid üks osa seerias, mis algas kevadel reservõppekogunemisega ja päädib novembri lõpul kõigile Sakala maleva kaitseliitlastele mõeldud suurõppusega Jõesuu ja Suislepa vahelisel alal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles