Tulevik pakkus tänavu unustamatuid elamusi

Alvar Loog
, Tuleviku poolehoidja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevik meeskonna ja mängijad koos fännidega pärast eelmise hooaja viimast meistriliiga mängu.
Tulevik meeskonna ja mängijad koos fännidega pärast eelmise hooaja viimast meistriliiga mängu. Foto: Timo Kikas

Suurema aja tänavusest jalgpalliaastast meistriliiga tabeli kahel tagumisel real veetnud Tulevik tõusis hooaja viimasel veerandil näidatud uskumatute tulemuste toel lõpptabelis kümne klubi konkurentsis koguni seitsmendaks. TVMK diskvalifitseerimine kergitas Viljandi esindust hiljem veel ühe koha võrra.


Õnneliku lõpuga katastroofifilm


Tuleviku hooaega võib tagantjärele vaadates pidada seguks õudukast ja õnneliku lõpuga katastroofifilmist. Sportlikku pinget jagus viimase kohtumise viimase üleminutini, kui Tulevik kolmest lahtisest kohast endale üllatusvõiduga Transi üle kõrgeima napsas. Peaülesanne jääda liigasse püsima sai täidetud tugeva varuga, ent alles viimastes voorudes kogutud punktide toel.



36 meistriliiga mängus jäi Tuleviku arvele üheksa võitu, neli viiki ning 23 kaotust väravate suhtega 31:74. Kui endale lüüa lastud väravate hulk (2,05 mängu kohta) on konteksti arvestades ootuspärane, siis traditsiooniliselt ei saa Tuleviku puhul olla kuidagi rahul võimaluste realiseerimisega. 31 tabamust 36 voorus ehk 0,86 mängu kohta oli tänavu meistriliiga nõrgim tulemus. Ka Tulevikust peaaegu poole vähem punkte kogunud Pärnu Vaprus suutis lüüa 10 väravat enam.



Omavaheliste mängude bilanss oli Tulevikul positiivne või viigis Narva Transi, Sillamäe Kalevi, Tartu Maag-Tammeka, Tallinna Kalevi ning Pärnu Vaprusega. Nõmme Kalju vastu kogunes Viljandi meeskonnal neljast meistriliiga mängust viik. Hoolimata mitmest heast esinemisest, ei suutnud Tulevik tänavu ühtegi punkti röövida esikolmiku meeskondadelt.



Neli suurt kaotust


Suureskoorilisi ehk rohkem kui kolme väravaga kaotusi kogunes hooaja jooksul neli. Koguni üheksa kohtumist kaotas Tulevik üheväravalise vahega. Neid mänge, kus Tulevik suutis ise lüüa rohkem kui kaks väravat, oli terve hooaja jooksul kõigest kolm.



Tänu uue kunstmuruväljaku valmimisele mängis Tulevik üle pikkade aastate kõik kodumängud taas kord Viljandis. Kohalikke jalgpallisõpru rõõmustas veel teadmine, et meeskonna püsikoosseisus tegi kaasa koguni kuus Viljandist pärit pallurit: Jürgen Henn, Raiko Mutle, Rain Tölpus, Heikki Talimaa, Rasmus Luhakooder ja Joonas Tamm. Ühel korral käis platsil ka Mark Orav.



Meistriliiga kohta suhteliselt noor ning kogenematu Tulevik (mängijate keskmine vanus umbes 22 eluaastat) alustas hooaega hästi; juuni algul paiknes meeskond turniiritabeli kuuendal astmel. Sestpeale järgnes aga kümme kaotust, millele seletusi otsides tuleb tugevate vastaste ning sportliku ebaõnne kõrval mainida asjaolu, et samal ajal kaotas Tulevik vigastuste tõttu kolm kõige kogenumat mängijat Raiko Mutle, Rain Tölpuse ja Heikki Talimaa.



Seitse nädalat tabeli viimasel real


Augusti algusest septembri keskpaigani veetis Viljandi esindus viis nädalat tabeli viimasel kohal. Selle positsiooni säilitamine tähendanuks meeskonnale hooaja lõpul automaatset langemist madalamasse liigasse.



Üks väheseid, kes sellel raskel ajal usku ja lootust ei kaotanud, oli mees, kelle usust kõige rohkem sõltus, nimelt Tuleviku peatreener Marko Lelov. 6. augusti «Sakalas» ütles ta ajalehe sporditoimetusele: «Mina pole esiliigasse langemisele mõelnud. Pigem olen veendunud, et saame hooaja lõpuks ka Tartu ja Tallinna Kalevi kätte.»



Tuleb nentida, et need bravuurikad sõnad osutusid prohvetlikeks. Aga enne kui meeskond taas kord meistriliigas võidurõõmu võis maitsta, tuli arvele kirjutada viis kaotust ja kaks viiki.



Meistrivõistluste viimast ringi alustas Tulevik punktise paremusega Pärnu Vapruse ees eelviimaselt kohalt ning 0:5 kaotusega Levadiale. Eespool olevad Tallinna Kalev ning Tartu Maag-Tammeka jäid 7 ja 9 punkti kaugusele.



Arvestades, et 28 kohtumisega oli Tulevik kogunud kõigest 16 punkti, tundus selle vahe ülejäänud kaheksa vooruga tagasi tegemine ülimalt ebatõenäoline, kui mitte võimatu.



Ometi võitis Tulevik neist kohtumisest koguni viis. Ainsad ning napid kaotused tulid mängudes TVMK (0:1), Flora (1:2) ja Kalju (0:2) vastu.



Meistrivõistluste viimase mänguringi eraldiarvestuses oli Tulevik 15 punktiga neljandal kohal. Ettepoole jäid vaid Levadia ja Flora (23 punkti) ning Sillamäe Kalev (16 punkti). Tuleviku väravate vahe oli vaadeldava perioodi mängudes muljetavaldav 10:11 (siia mahub ka 0:5 kaotus Levadiale).



Treener pigistas meestest välja maksimumi


Meeskonna juba teist hooaega lõpptabelis seitsmendale kohale tüürinud peatreener Marko Lelov tõestas taas, et sobib sellele ametipostile. Alles hooaja lõpul püsiva koosseisuga õige mängujoonise ning motiivi leidnud Lelov pigistas noortest mängumeestest välja maksimumi.



Tuleviku suhteliselt skoorivaese hooaja suurima väravaküti tiitlit jäid jagama Markko Kudu ja Jüri Jevdo-kimov. Mõlema arvele kogunes seitse tabamust meistriliigas ning kaks karikasarjas. Viiel korral sahistas väravavõrku keskkaitsja Armand Naris, ent koguni neli neist tabamustest sündis penaltilöögist.



Meistriliigas lõid kolm väravat Jürgen Henn ja Andrei Savotškin ning kaks Rasmus Luhakooder. Ühe tabamuse said Aleksei Savitski, Andre Frolov, Ats Sillaste ning Reimo Oja.



Kurioosumina olgu mainitud, et karikamängus kirjutas oma nime penaltilöögist tabloole ka väravavaht Kaido Koppel.



Meeskonna tuumik


Läbi pika hooaja moodustasid meeskonna tuumiku keskväljamehed Jürgen Henn, Andre Frolov, Ats Sillaste, Jüri Jevdokimov ning Rasmus Luhakooder. Kaitses olid pidevalt vaid Armand Naris ja Henri Rüütli, ründes mängis Markko Kudu.



Meeskonna parimate valimisel oleksid kindlasti tugevad kandidaadid väravavahid Kaido Koppel ja Aiko Orgla.



Tuleviku tänavuse hooaja kõige enam kõneainet pakkunud palluriks osutus aga Viljandist pärit 16-aastane ründaja Joonas Tamm, kes pääses meistriliigas platsile 15 mängus, ent väravat veel ei löönud. Teises liigas pallinud Tuleviku duubli eest jõudis ta see-eest sihile 24-l ning U-17 eliitliigas kümnel korral.



Viljandlased medalisaajate seas


Viljandist pärit mängijatest pälvisid FC Flora koosseisus hõbemedali Sander Post ja Jarmo Ahjupera.



Poole hooaja pealt Hollandi esiliigasse suundunud Post jäi 19 tabamusega 20 mängust Eesti meistriliiga väravaküttide edetabelis kolmandale kohale. Hollandis on ta praeguseks kaheksas mängus löönud kolm väravat.



Kahe hooaja vahel Krakowi Wislas testimisel käinud, ent Florasse naasnud Ahjupera jagas 17 väravaga 22 mängust samas arvestuses neljandat kohta. TVMK rivistuses võitis meistrivõistlustel pronksmedali endine viljandlane Erko Saviauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles