Ingli kohvik on Pilistvere süda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenindaja Laura Tähemaa võib rõõmustada: Ingli kohvikus kliente jagub ja järgmiseks suveks tehakse laienemisplaane.
Teenindaja Laura Tähemaa võib rõõmustada: Ingli kohvikus kliente jagub ja järgmiseks suveks tehakse laienemisplaane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pilistvere pastoraadi külje all paisjärve lähedal on juba neljandat suve avatud hubase terrassiga Ingli kohvik.

See on paik, kus pakutakse kõike, mis ühes õiges välikohvikus olema peab.
«Jäätis, sellest tehtud kokteilid ning kohv ja hamburger on meie kõige populaarsemad müügiartiklid,» rääkis särasilmne Ester Pedosk.

Tema ja Laura Tähemaa on kohviku peainglid ehk juhatajad. Mõlemad toimetavad vabatahtlikult nagu ka kümmekond kliente teenindavat ümbruskonna tüdrukut ja paar poissi. Vabatahtliku tööga annavad nad oma panuse talvisesse noortetöösse: kohviku teenitud raha eest saab korraldada sisukaid koolitusi ja esinemisi.

Poisid on sel suvel teenindajatena rakkes esimest korda, aga nagu ütles Ester Pedosk, on nende tulek noorte naisklientide huvi tunduvalt suurendanud. Eriti suur magnet on alati naeratav ning lustakaid ütlemisi pilduv Rasmus Alles.

Sel hooajal on kliente olnud palju. Sinna astuvad sisse turistid, kes on bussiga Pilistvere kivikangrut uudistama tulnud, ning surnuaial käijad. Ingel tõmbab ka oma küla rahvast ning Imavere, Kabala, Kõo ja Võhma inimesi.

«Meie jäätisekokteil kogub kuulsust,» ütles Ester Pedosk uhkusega.

Kuurortküla

Pilistverest kujuneb omamoodi kuurortküla. Kohviku läheduses on liivaranna ja võrkpalliplatsiga paisjärv. Veesilmal püüavad pilku saarekesed ja ujuvsaun, laenata on võimalik vesijalgratast ja kanuud.

Piirkonna noortele korraldatakse Ingli kohviku koolitusi. Eelmisel aastal võis
aimu saada esmaabist ja vetelpäästest, tänavu täiendati end meeskonna motivatsioonis ja müügitöös ning taimeburgeri valmistamises.

Tihti kogunevad külanoored õhtuti kohvikusse juttu vestma ja nalja heitma. Tullakse ka lehti lugema ning kuna terrassil on traadita interneti leviala, siis netis surfama. Kohviku seintelt leiab ümbruskonna kohta käivaid kuulutusi ja osta saab pilistverelaste tehtud postkaarte vahvate lausetega, näiteks: «Koos me jõuame rohkem!»

Ingli kohvikus on väike tops, kuhu saab poetada jootraha ilusa naeratuse eest. Ester Pedoski sõnutsi on aja jooksul naeratamine teenindajatele selgeks saanud ja põhjust selleks leiab ikka.

Kavandatakse laiendamist

17aastane Laura Tähemaa ütles, et kohvik on pidevas arenemises ning seal töötavatele noortele annab see kogemusi väikeettevõtte toimimisest. Selgeks saab müüjatöö ning juhatajaks olemine, samuti kauba tellimine. Kõik see nõuab päris palju vaeva.

Pilistvere kirikuõpetaja Hermann Kalmus märkis, et mullu saadi kohvikule toetust Kodanikuühiskonna sihtkapitalist (KÜSK). Sel kevadel käis ta selle organisatsiooni kaudu Ingli kohviku kui sotsiaalse ettevõtluse Eesti-poolse esindajana Šotimaa sotsiaalsete ettevõtetega tutvumas.

«Teised Eesti sotsiaalse ettevõtlusega tegelejad valisid meie kohviku riiki esindama. See annab julgust tulevikuks,» rõõmustas Kalmus.

Suve tippajal kipub kohviku terrassi pind väikeseks jääma ning järgmiseks aastaks on kavas seda laiendada. Samuti on mõttes müügipaviljonile paariline tekitada. Kalmus rääkis, et äsja sai valmis kirikla väliköök pitsaahju ja pliitidega. Nii võib ehk varsti kohvikust leida kohapeal küpsetatud pitsat, lasanjet ja hamburgereid, mis on paslikud ka taimetoitlastele.

Selleks, et kohvik kergemini üles leitaks, on Võhmasse, Olustverre, Kabalasse ning Imaverre pandud üles kuulutused. Pilistverelastel mõlgub mõttes seada Tallinna—Tartu maantee äärde Mulgi mehe kuju kõrvale järgmiseks suveks üles oma reklaamingel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles