Sangarite kalmud saavad peagi uued hauatähised

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Pihlakul on hea meel, et kiiresti määrduvate kivide asemele tulevad uued korralikud tähised.
Jaak Pihlakul on hea meel, et kiiresti määrduvate kivide asemele tulevad uued korralikud tähised. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Enam kui neljakümne Vabadussõjas langenu kalmul Viljandi Vanal kalmistul seisab mõne kuu pärast uus hauatähis, dolomiidi asemel graniidist.

Aastad on andnud tunnistust, et Saaremaa hele dolomiit meie oludesse ei sobi. Nii on vabadussõdalaste kalmistu piire mitmest kohast murenenud, Vabadusristi alumises osas on pragu, mis ilmastikuolude mõjul suureneb, ja kõik rajatise pinnad on muutunud mustjaks. Samuti kippusid hauatähised igal aastal viltu vajuma, sest paigaldusmeetod polnud ilmselt parim.

«Dolomiit on poorne materjal, mis võtab mustust väga hõlpsasti sisse,» tõdes Viljandi muuseumi direktor, sõjaajaloolane Jaak Pihlak. Ta ei osanudki täpselt öelda, kui palju kordi on neid hauatähiseid puhastamas käidud. «See on üsna lootusetu ettevõtmine, mis nõuab päris suuri summasid ning pealegi on tegemist püsikuluga.»

Hauatähiste valmistamiseks ja paigaldamiseks kuulutas Viljandi linnavalitsus välja riigihanke. Selle võitjaks tulnud Jõgeva osaühingu Kivikuvand spetsialistid on juba asunud asja kallale.

Tööde kogumaksumus on 17 993 eurot ning oma kohal peavad kivid olema 22. juuliks.

«Kindlasti korrastame kogu kompleksi tervikuna, kuid me ei ole veel otsustanud, kuidas on mõistlikum: kas lahendada töö kahes või kolmes etapis,» rääkis Viljandi majandusameti spetsialist Kaidi Braun.

«Vaatame, kuidas rahakott kannatab, ning püüame valida parima, see tähendab mõistlikema lahenduse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles