Vene puhkajad annavad tooni

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakonna turismiettevõtjad peavad täna aru teemal «Mida teha, kui külla tuleb Alla Pugatšova». Alla Borissovnal on Eesti-tee tegelikult juba tuttav: ta esines paari aasta eest Tallinnas.
Maakonna turismiettevõtjad peavad täna aru teemal «Mida teha, kui külla tuleb Alla Pugatšova». Alla Borissovnal on Eesti-tee tegelikult juba tuttav: ta esines paari aasta eest Tallinnas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Vene turistide järjest kasvav arv seab Viljandimaa turismiettevõtjad küsimuse ette, kuidas nende siiameelitamiseks ja vastuvõtuks paremini valmis olla.

See küsimus ongi üks peamisi tänasel Viljandimaa turismiettevõtjate ümarlaual «Mida teha, kui külla tuleb Alla Pugatšova».

Välisministeeriumi andmeil väljastasid kolm Eesti esindust Venemaal möödunud aastal üle 70 000 Schengeni viisa, millega Venemaa kodanik siia pääseb. Vene turistide arv Eestis kasvaski üle-eelmise aastaga võrreldes enam kui poole võrra.

Mõtlemisainet jagub

Järjest rohkem on ka neid vene turiste, kes leiavad üles tee Lõuna-Eestisse.

«Venelaste osa siinsel turismiturul tõuseb võimsalt,» nentis Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Korts, kes astub tänasel infopäeval üles ka turundusteemalise ettekandega. «Huvi kasvab ning vene turiste jõuab nüüd juba päris palju ka Viljandisse. Tuleb aga tunnistada, et me pole tihti valmis neid vastu võtma.»
Korts kinnitas, et vene turiste silmas pidades tuleb teha ettevalmistusi, näiteks lisada turismiettevõtjate kodulehekülgedele venekeelne info.

«Vene turist on harjunud kogu maailmas vene keelega hakkama saama ning seda eeldab ta ka Eestis,» lisas ta.

Ka Viljandi turismiinfopunkti infokonsultant Erge Hanschmidt tõdes, et Vene turg hakkab väga tähtsaks muutuma. «Peame üheskoos mõtlema, kuidas leida häid tooteid ja teenuseid, mida neile pakkuda.»

Helded külalised

Vene turistid paistavad kõikjal silma lahtiste rahakotiraudadega. Kui tavaturist Viljandi turismiinfokeskuses enamasti suuri oste ei tee, siis ida poolt pärit külalised on pakutavast väga huvitatud ja jätavad siia rohkem raha kui näiteks soomlased, rootslased või sakslased.

«Venelane on tavaliselt jõukas klient, kes tahab ka kõige paremat majutust,» nentis Erge Hanschmidt.

«Vene turist on kindlasti üks maailma heldemaid, jättes tähelepanuväärseid summasid nii majutusse, toitlustusse kui kaubandusse,» kinnitas ka Tõnis Korts. «Omaette arutusteema on ka see, kuidas nad Viljandimaale mugavamalt kohale saaksid.»

Sihtasutuse Lõuna-Eesti Turism andmeil on venelased Lõuna-Eesti külastajatest teisel kohal, ent potentsiaali on tunduvalt enamaks. Sihtasutuse tähelepanekuid mööda on venelased oma nõudmistes väga konkreetsed ning soovivad detailset infot nii teenuse kui selle pakkuja kohta.

Agentuuri Interfax andmeil ujutavad venelased praegu turismifirmad üle sooviga reisida maipühadeks naaberriikidesse. Venelaste nõudlus välisreiside järele on agentuuri andmeil tänavu palju suurem kui mullu. Populaarsemad sihtkohad on Prantsusmaa ja Tšehhi, millele järgnevad kohe Balti riigid, Soome ja Skandinaavia maad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles