Kohus karistas Välustes julmalt koeri tapnud meest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks koertest, kelle Illar Moor koos loomaarstiga tappis.
Üks koertest, kelle Illar Moor koos loomaarstiga tappis. Foto: kaader Reporter.ee videost

Tartu maakohus mõistis eile kriminaalkorras süüdi Viljandimaa taluperemehe, kes süüdistuse järgi oli julmal ja piinaval viisil tapnud kaks koera.

Kohus leidis, et 56-aastase Illar Moora süü loomade julmas kohtlemises on tõendatud, ning määras talle viiekuulise tingimisi vangistuse 18-kuulise katseajaga.

Süüdistuse järgi lohistas Moora eelmise aasta oktoobris Tarvastu vallas üht osaliselt uimastatud, kuid elusat koera jalast hoides mööda maad ning poos teist koera elusalt koerapüüdmise silmuse abil. Samuti lõi ta mõlemale elusale koerale korduvalt labidaga pähe.

Sündmused Väluste külas said oktoobris alguse sellest, et loomaarst Jaan Lääts tegi kahele kortermaja juures elanud koerale omavoliliselt eutanaasiasüsti, kuid need ei mõjunud. Seejärel asus tema abiline Illar Moor koeri ketiga pooma ja peksis neid labidaga pähe.

Kahe koera, Jerry ja Mõmmiku kurb lugu sai Kanal 2 «Reporteri» andmete järgi alguse kevadel, kui nende perenaine suri. Naise lapsed kolisid Viljandisse, kuid koerad jäid vanasse koju, kus sugulased neid aeg-ajalt toitsid. Koerte magama panemist omanikud loomaarstilt ei tellinud ja lootsid neile enne talve uut kodu leida.

Külarahvas süüdistas loomade omanikke koerte hülgamises ja näljutamises. Naaber Anne Jakobson rääkis "Reporterile", et loomad olid päevi söömata ja tervele majarahvale koormaks. «Läks päevi, kui koer niimoodi karjus appi, siis oli nii, et kellel hakkas hale, viis koerale süüa ja niimoodi kestis see siin suvest saati,» rääkis Jakobson.

Loomaarst Lääts rääkis oma tegu selgitades, et koerte tapmise hommikul kuulis ta raadiost, et alanud on ettevõtlusnädal ja otsustas, et peab ette võtma midagi ebameeldivat, mida on pikka aega edasi lükanud. Mehe sõnul oli ka vallavanem talle kurtnud, et koerte haukumine on häiriv.

Lääts ei salanud, et õige mürk, millega koerad magama panna, oli tal tol päeval otsakorral ning sellest ei jätkunud kahele suurele loomale.

Juhtumit uuris ka Viljandi veterinaarkeskus. Selle vanemspetsialist Tony Ojuland ütles, et Jaan Läätsa suhtes algatati väärteomenetlus ja teda trahviti tuhande krooniga. Veterinaarilitsents jäi talle siiski alles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles