Repliik: Valimispäeva mälestused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Seil
Liisi Seil Foto: Elmo Riig / Sakala

Valimised on läbi ning puhata saavad nii tegijad kui nägijad.

Peale rohkete poliitiliste arutelude kutsusid need esile ka meenutusi. Eakamad inimesed rääkisid, kuidas eelmise sajandi keskel oli häälte korjaja juba hommikul kell pool viis platsis, et talumajas elavalt vanainimeselt valimissedel kasti korjata ning reega järgmisesse kohta kihutada: ilmselt ootas usinamaid autasu. Memm oli meelespidamise eest mõistagi tänulik.

Meenutati ka seda, et valimisjaoskonnas käis hommikust õhtuni isetegevuslaste programm ning kõrvalruumis müüdi hõrgutavaid viinereid. Hääletama minnes pandi selga parimad rõivad ja noored esmavalijad said lille. Valitses pühade meeleolu, ehkki valiti üksnes formaalselt.

Pühapäeval häält andmas käies tundsin sellisest melust isegi puudust. Vaatasin memmesid ja taate, kes mööda jäist teed kohusetundlikult häält andma komberdasid, ja leidsin, et jaoskonnas võiks nende auks kõlada kas või isamaaline muusika — tänuks tulemise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles