Roland Tulik: Püsiväärtusteta ühiskondi ootab varem või hiljem laostumine

, Isamaa ja Res Publica Liidu Sakalamaa seenioride kogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roland Tulik
Roland Tulik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

NÜÜDSEKS ON juba ligi aasta tegutsenud Isamaa ja Res Publica Liidu seenioride kogu, mis asutati pärast kahe erakonna liitumist. Kohalikud ühendused tegutsevad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis.



Meie tegevuse eesmärk on harida ja kasvatada oma erakonna liikmeid, olla kogemustega toeks mitmesugustel elualadel, arendada koostööd ühiskonna eri gruppide vahel ning osaleda poliitiliste programmide läbitöötamisel.



Praegu on meie partei seenioride kogus 329 liiget ja 16 neist on viljandimaalased. Sakalamaa seenioride kogu juhivad Ülo Stöör, Luule Tabur ja Valev Kaska.



LÄINUD LAUPÄEVAL peeti Tartus Raadimõisa hotellis seenioride kogu konverents-üldkogu, kus vahetati mõtteid perepoliitika teemadel.


Eesti perepilt on väga kirju, isegi perekonna mõiste defineerimisel on ohtrasti erisuguseid seisukohti. Pere mõiste hõlmab nii traditsioonilis-juriidilist, funktsionaalset kui sotsioloogilist mõõdet.  Samuti on tarvis selles vallas tegelda seksuaalideoloogiaga.



TARTU ÜLIKOOLI naistekliiniku doktorant Made Laanpere tegi konverentsil ettekande Eesti naiste tervisest. Ta rõhutas hariduse ja seksuaalkasvatuse tihedat seost ning lükkas ümber müüdi, et praeguse aja noorus on hukas. Tema väitel on enamiku noorte vastutustunne hoopis kasvanud ja seda ennekõike seksuaalelu vallas.



Laanpere rõhutas noorte koolihariduse tähtsust nende käitumise kujundamisel. Tema arvates peab ennekõike haridus olema tasakaalustav jõud meedia negatiivsele mõjule. Lastele ja noortele tuleb aegsasti teadvustada eluterveid mõttemalle, millest enamikus tänapäeva filmides ja tõsielusarjades paraku vajaka jääb. Haritud inimesed suudavad edukamalt hoiduda mitmest tõsisest ohust.



Perede mõtteviis, moraal ja tegevuse motiivid määravad selle, millised on meie riik ja ühiskond paarikümne aasta pärast, millised on siis meie tugevused ja nõrkused.  



Konverentsil leiti ühiselt, et Eesti inimesed võiksid sagedamini endalt küsida, kas neil on mõni hea idee, mille teostamise nimel pingutamisest on kasu kõigile.



DOKTORANT Kairi Kasesalu ettekannet kuulates jõuti järeldusele, et senisest enam tuleb käsitleda ja uurida vabaabielu temaatikat. Selline kooselu vorm on Eestis laialt levinud: praegu siin ligi 60 000 vabaabielu paari.



Väliskülalisena esines Leif Hallberg Rootsi kristlik-demokraatlikust parteist. Tema nimetas kõige tähtsamaks sildade ehitamist eri vanusegruppide vahel. See mõte haakus hästi seenioride kogu tegevuse keskse ideega hoida kiiresti muutuvas maailmas alles kindlaid väärtusi.



Ükski riik ega rahvas ei jää kestma, kui tal puuduvad püsiväärtused, mille toel hoida alles oma identiteeti. Kui põhiväärtused purunevad või ununevad, ootab ühiskonda paratamatu laostumine. Hallberg pidas seejuures Euroopa Liidu kompassiks just kristlike väärtuste hoidmist.



KOKKUVÕTTEKS jäi kõlama mõte, et me peame kaitsma perekonda kui riigi ja rahvuse vundamenti. Selles, et traditsioonilised perekonnad oleksid au sees ka peale kasvava põlvkonna silmis, on suur töö ära teha just vanemal generatsioonil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles