Väike prügikonteiner toob linlasele suure hinnavõidu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeste konteinerite tühjendamine läheb küll odavamaks, kuid kiire täitumise tõttu pole neid korteriühistutel mõttekas pidada.
Väikeste konteinerite tühjendamine läheb küll odavamaks, kuid kiire täitumise tõttu pole neid korteriühistutel mõttekas pidada. Foto: Liis Saar

Viljandilt jäätmeveo ainu­õiguse saanud aktsiaseltsi Cleanaway hinnapoliitika soosib väikeste prügikonteinerite omanikke ning see võib kaasa tuua pildi, kus kortermajade kõrval seisab paari suure konteineri asemel terve patarei väiksemaid kaste.


Viljandi abilinnapea Rein Triisa pidas sellist muret ennatlikuks, sest tema sõnul pole hinnavahe prügiveo liitri hinda arvestades kuigi suur.

Kui väikeste konteinerite tühjendamine muutub tunduvalt odavamaks, siis 370 liitrist suuremate konteinerite puhul teevad hinnad järsu hüppe. Näiteks 370-liitrise konteineri tühjendamine maksab liitri kohta ligi neli korda vähem kui 600-liitrise konteineri äravedu.

«Eks see annagi inimestele võimaluse teha neile majanduslikult kasulikke valikuid,» arvas Triisa. Siiski ei usu ta, et ühistud vahetavad oma konteinerid ümber väiksemate vastu.

Sama meelt oli Õilme Luhaäär, kes juhib mitme Männimäe korteriühistu tegevust.
«Suurte majade juures pole selleks lihtsalt ruumi ja sobivaid tingimusi,» põhjendas ta sanitaarnõuetele viidates. Praegu kasutavad sealsed ühistud mitme peale 4500-liitrisi konteinereid.

Luhaäär ei pidanud iga maja juurde väiksema kasti paigutamist mõttekaks, sest kortermajade prügikogused on sadade liitrite kaupa arvestamiseks liiga suured.
«Prügi sorteerimine on küll kohustuslik, kuid oma kogemuste põhjal võin öelda, et prahti tuleb senisest justkui rohkem,» kurtis Luhaäär, kellele valmistab suurimat muret hoopis pakendikonteinerite nappus.

Juhul kui hanke tulemust ühe kuu jooksul ei protestita, sõlmib linnavalitsus aktsiaseltsiga Cleanaway lepingu, mille järgi ettevõte teenindab viljandlasi järgmise aasta lõpuni.

Rein Triisa sõnul annab selline tähtaeg linnale võimaluse saada lühikese ajaga palju vajalikku infot.

«Näeme, kuidas asi toimib ja mis tulemuse annab,» sõnas abilinnapea, viidates sellele, et Viljandi prügila sulgemise järel jätkab Cleanaway jäätmete vedu samade hindadega ka kaugematesse jaamadesse. «Viie kuu põhjal saame ülevaate, kas samadel tingimustel on võimalik linna prügi viia näiteks Ainjasse või Väätsale,» jätkas Triisa.

Olles linnaga lepingu sõlminud, saadab Cleanaway omakorda uued lepingud laiali klientidele.

Viljandi linnavalitsus otsustas anda prügiveo ainuõiguse aktsiaseltsile Cleanaway pärast seda, kui konkursil parima pakkumise teinud osaühing Resk loobus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles