Juhtkiri: Vigade parandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

On mõni märksõna, mille mainimine vallandab alati viljandlaste hulgas emotsionaalse arutelu. Näiteks võib tuua veekeskuse, terviseraja ja Arkaadia aia. Just viimati nimetatu on taas päevakorda tõusnud.


Mullu kevadel, kui Arkaadia aed avati, olid paljud pettunud, sest kulukas ja lootusi üles kütnud projekt osutus tegelikkuses nigelaks. Linnavalitsus vastas toona kriitikale lubadusega rajatist lihvida ja ligitõmbavamaks muuta. Paraku on see piirdunud vaid iluraviga ning viljandlased pole uut puhkepaika omaks võtnud.

On vana tõde, et valmis asja ümber teha on märksa raskem kui täiesti uut rajada. Muidugi ei tähenda see, et peaksime enam kui kaheksa ja pool miljonit krooni maksma läinud aia puhul ellu viima rahvasuus kõlava «Ajame selle augu liiva täis!».

Kindlasti annab Arkaadia aeda paremaks muuta, eriti kui kõrvalkruntide hooned korda ja valmis saavad. Et edu saavutada, tuleb aga juurelda selle üle, miks läks nii, nagu läks, kui me tahtsime parimat, aga välja tuli nagu alati.

Näib, et eelkõige on põhjus vastutuse hajumises ja protsessi venimises. Seda näitab ka palli üksteisele veeretamine niinimetatud süüdlase otsimisel. Kui teoorias peaks kompromiss olema lahendus, mis koondab kõigi asjaosaliste parimad mõtted, siis tegelikkuses kukub see tihti välja nii, et tulemus pole ei liha ega kala.

Ka Arkaadia aia puhul tuli minna kompromissile, kus liiga lennukad ja ebapraktilised ideed põrkusid piiratud eelarve ja otstarbekuse taotlemisega. Loovust ja pragmaatilisust paari pannes jäi tulemus paraku poolikuks ja tekitas inimestes nõutust.

Kui paari äri kliendid välja jätta, ei ole inimestel promenaadile asja, sest seal pole midagi teha. Paljude viljandlaste harjumuspärane tee kulgeb hoopis Tartu või Väike-Turu tänavat pidi. Enne järgmise sammu astumist tuleb sügavalt järele mõelda, kas plaanitavate pingutustega saame lihtsalt ühe korras tagahoovi või oma linnale esindusliku tõmbenumbri.

Positiivseks võib pidada seda, et ükski Arkaadia aia valmimisele kaasa aidanud inimene pole asunud kriitikat pimedalt eitama, väites, et kõik ongi nii nagu vaja.
See hoiab lootust, et ehk saabub kunagi siiski aeg, mil meil on kõlava nimega koha pärast vähem piinlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles