Märt Lond: Segadus Abja vallavalitsuse ümber jätkub

, Abja valla pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt  Lond
Märt Lond Foto: Erakogu

5. DETSEMBRI «Sakalas» on taas käsitletud seda, kuidas Abja vallavanem lubab õigusvastaselt vallaametnikul istuda kahel toolil korraga: olla palgal sotsiaaltöötajana ja samal ajal kuuluda volikokku.


Niisugune, pehmelt öeldes kummaline asjaolu tekitab tahtmatult hulga küsimusi. Miks on vallavanemal vaja säärast janti korraldada? Mis sunnib Mari Saarelat selles mängus osalema? Kas tõesti isiklik veendumus või kartus vallavanema tahtele allumatuse korral töökohast ilma jääda?



Nendele küsimustele oskavad vastata vaid asjaosalised ise. Meile jääb võimalus tegelda probleemi põhjustanud motiivide lahtimõtestamisega.



ÜKS VALLAVANEM Peeter Rahneli käitumise põhjusi võib olla üpris proosaline: soov segamatult võimul püsida.



Opositsiooni jäänud Isamaa ja Res Publica Liidu esindaja Kaupo Välba hinnangul oleks Mari Saarela volikogust väljajäämise korral sinna pääsenud valimistel tollele napilt kaotanud kunagine vallavanem Peeter Lääne. Tegu on aga mehega, kes omal ajal oli kategooriliselt vastu erakonnakaaslase Villu Võsa otsusele istuda Peeter Rahneliga ühte paati. Eri meelel oldi ka Abja ja Halliste valla ühinemise suhtes.



ARVAN, et Kaupo Välbal on õigus. Ettevaatus on ju tarkuse ema. Miks lasta volikokku inimene, kelle tõekspidamised ja arusaamad valla tulevikku puudutavates küsimustes on sinu omadest erinevad?



Teine põhjus võib peituda eelseisvates parlamendivalimistes: aegsasti on vaja oma erakonna liidri eeskujul alustada valimispropagandat. Naudib ju Keskerakonna esimees kogu aeg meedia ja rahvahulkade tähelepanu. Mis siis, et kriitilist.



Loogiline ja tavainimesele arusaadav oleks olnud maavanemalt kriitikat pälvinud õigusvastane tegu parandada. Samas on ju suurepärane võimalus jätkata vaidlemist maavanemaga — see laseb näidata ennast söaka ja sõnaka omavalitsusjuhina.



HOOLIMATA sellest et maavanem nõuab Abja vallavalitsuselt õigusvastase olukorra lõpetamist, ei kavatse vallavanem selle seisukohaga nõustuda. Ta on  lubanud lasta juristidel ja kõrgkoolide õppejõududel uurida, kas maavanema poolel on ikka õigus ja õiglus.



Minu meelest oleks kohasem selle küsimusega hoopis õiguskantsleri poole pöörduda, sest kavalate juristide abil on seadusi väänatud varemgi. Meil kõnnib ju ringi mitmesuguste mahhinatsioonidega taskuid täitnud kelme, keda tähtsate advokaatide kaasabil kohus lõpuks ikka süütuks tunnistab.



VALIJATEGA on võimalik manipuleerida niikaua, kuni nad ei suvatse mõelda, kas nende valitu on võimeline omavalitsust juhtima ja arendama. Abjas jäi valimistel kõik endist viisi. Mis saab edasi, seda näitab aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles