Bändide päev tõi seinast seina muusikat

Gert Kiiler
, «Sakala»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Stepsel of Legends oli nii žürii kui publiku arvates väärt teist kohta.
Ansambel Stepsel of Legends oli nii žürii kui publiku arvates väärt teist kohta. Foto: Rait Killar

Samal õhtul, kui suur osa Eesti inimesi vaatas televiisorist võistluse «Eesti laul» esimest kontserti, peeti Viljandi kultuurimajas 14. maakonna bändide päeva.


Edu saatis seal eelkõige professionaalsetest pillimeestest koostatud kollektiive: esikoha saavutanud TU 144-le järgnesid Stepsel of Legends ja tantsuansambel Tarvas.

Žürii esimees, Tartu Kontserdi juhataja Väino Land ei tahtnud TU 144-st rääkides seda üle kiita.

«Tegemist on tippmuusikutega — nimed Evald Raidma, Anti Kivistik, Mait Kindlam ja Kalev Välk räägivad juba iseenda eest,» lausus ta.

Teiseks tulnud Stepsel of Legendsi puhul nentis Land samuti, et selle liikmed on professionaalsed muusikud. Eraldi kiitis ta aga nende korralikku neljahäälset laulu.

«Tunnen solist Andre Heina juba mõnda aega, kuid ta suutis mind oma esitusega üllatada,» rääkis Land.

Osaliselt Tartu juurtega ansambli Tarvas taustapõhjadele ehitatud tantsumuusika juures tõstis žürii esimees esile hingestatust.

«Eeri Bakhoffi vokaal on tugev ja tegemist on suurepärase tantsubändiga,» ütles ta.

Kahemehebändist tipp-pillimeesteni

Väino Land oli Viljandimaa bändide päeva žüriis teist korda.

«Esimene kord oli päris ammu. Võrreldes tollase ajaga on muutunud eelkõige see, et on leitud tagasitee naturaalmuusika juurde. Peoõhtu tantsumuusika on aga kinnistunud laulu, mõne saatepilli ja masinate juurde,» kõneles ta.

Tänavusest üritusest jäi Landil oma sõnul huvitav üldmulje. «Osalejaid oli seinast seina: ühe- ja kahemehebändidest kuni tipp-pillimeesteni välja.»

Positiivselt üllatas žürii esimeest ülevaatuse avaesineja, Olustverest pärit, instrumentaalmuusikat mängiv Swingers, kes pälvis selle eest ka eripreemia.
«See kollektiiv vajutas pitseri kogu üritusele. Viljandi kandis teda ilmselt teatakse, aga minule oli ta üllatuseks,» rääkis ta.

Landi paelusid Swingersi puhul tema huvitavad seaded ja muusikute pühendumus, samuti see, et tegemist on tütarlastega, mis pole sugugi tavapärane.

Rohkelt erisuguseid sambasid

Kõigil bändide ülevaatusest osa võtnutel oli kohustus esitada ka üks sambalugu. Sellegi eest läksid esimesed kohad samadele bändidele, kes pälvisid üldist tunnustust. Parim samba oli TU 144-l, teine koht läks Swingersile ja kolmas koht ansamblile C-Duur, kes sai ka tantsitaivama bändi preemia.

Parima lava-show preemia sai tantsuansambel Boomer, kelle puhul Väino Land tõstis esile duo Avo Ailt — Hele Saareoks omavahelist koosmõju ja huvitavaid põhju.

«Kui mina satuksin mõnele peole, kus Boomer mängiks, siis mulle see meeldiks,» kommenteeris ta. Ka ühemehebändi Hero pidas ta kenaks peomuusikaks, mis rahvale istub. Seda arvamust kinnitas ka publik, valides Hero laulja Priit Alvre parimaks meessolistiks.

Tantsuansambel Order on Landi hinnangul teinud naturaalpillide kasutuselevõtuga sammukese süldimuusikast edasi, samas kui ansamblit Save hindas ta väljendiga «täiesti söödav sült».

«Niinimetatud süldibändidele ei saa midagi ette heita, kui nad teevad muusikat korralikult — neil on ju oma tänulik tarbijaskond,» sõnas ta.

Külaline tegi ülikõva rokki

Parima naislaulja tiitli pälvis nii žüriilt kui publikult Kadri Koorits, kes esines koos Kalev Saarvaga duos K&K. Parim meeslaulja oli žürii arvates Andre Hein Stepsel of Legendsist.

Õhtu külalisesinejana üles astunud Eesti-Soome ansambel Gina jättis Tartu Kontserdi juhile Väino Landile väga hea mulje.

«See on ülikõva bänd, kes mängib väga head rokki. Ma ei tea küll, kus ja kuidas ta tahab läbi lüüa, aga eeldused on tal selleks suurepärased,» kiitis ta.

Žürii esimehe teada on Viljandimaa bändide päev üks Eesti vanemaid omasuguseid ning kindlasti on see muusikutele hea võimalus ennast näidata, end üksteisega võrrelda ja omavahel suhelda.

«On tore, et siia ei tulda lihtsalt niisama peale, vaid ikka valmistutakse korralikult,» lausus ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles