Neiud tõid maanteel kastanid tulest välja

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reelika Varblane teenis Eesti noorte meistrivõistlustel kaks medalit: eraldistardis oli ta oma vanuseklassis kolmas, grupisõidus teine.
Reelika Varblane teenis Eesti noorte meistrivõistlustel kaks medalit: eraldistardis oli ta oma vanuseklassis kolmas, grupisõidus teine. Foto: Erakogu

Eesti noorte jalgratturite maanteesõidu meistrivõistluste rajaprofiil polnud Viljandi poistele sobilik, sestap küündisid tänavu medaliteni ainult tüdrukud: Reelika ja Kärolin Varblane.

Vijandi rattaklubi treeneri Marek Johansoni sõnul valmistasid tänavused Eesti noorte meistrivõistlused talle esimese pettumuse juba talvel, kui Vändra võeti võistluspaigana alaliidu kalendrisse.

«Oli selge, et meie poistel on keeruline medalikonkurentsi sekkuda, sest rajaprofiil eeldas supersprinteriomadusi, mida neil pole,» selgitas Marek Johanson.

Tema jutu järgi võistlesid  viljandlased üldjoontes siiski tublilt ja realiseerisid olusid arvestades oma eeldused päris korralikult.

Medalist ei olnud endaga rahul

«Kiitus medali teeninud tüdrukutele: nemad tõid meile kastanid tulest välja,» tunnustas treener tütarlapsi.

Laupäeval temposõiduga alanud mõõduvõtul sai 14-aastaste tüdrukute seas kolmanda tulemuse Reelika Varblane, kes näitas laugel, ent jaheda tuulega ja vihmas sõidetud kümnekilomeetrisel distantsil keskmist kiirust 32 kilomeetrit tunnis.

Treeneri ütlemist mööda polnud medalist oma sõiduga rahul. «Enda sõnul alustas ta vastutuules liiga kõrge tempoga ega suutnud seetõttu allatuult liikudes enam piisavalt juurde kerida,» vahendas juhendaja Reelika Varblase kommentaari.

16-aastaste tüdrukute seas temposõidul seitsmenda aja saanud Kärolin Varblane näitas distantsil keskmiselt 33,77-kilomeetrist tunnikiirust, mis andis talle 15 startinu seas seitsmenda koha ning oli treeneri meelest sportlase vähest treenitust arvestades üsna hea tulemus.

Nooremate poiste temposõidul sai Joosep Sankmann 58 startinu seas 29. koha. Vanemas grupis oli stardis 44 alla 16-aastast poissi. Viljandi parimana oli Kristjan Johanson 12.

«Medalit me ei oodanud, aga sõit polnud ka kõige parem,» tunnistas Kristjani isa ja treener Marek Johanson. Klubikaaslasest kaks kohta tagapool lõpetas Ivo Velbaum. Jaanus Tasane oli 16., Georg Peeter Paldra 18. ja Reio Toom 40.

Pühapäeval selgitati Vändras noorte meistrid grupisõidus.

«Vändra kandile omaselt oli rada nagu joonlauaga tõmmatud,» rääkis Marek Johanson.
Üheksakilomeetrisele ringile jäid kolm kurvi ja kaks pikka sirget, mis ei pakkunud just palju rünnakuvõimalusi. «Kahju: meie 16-aastaste meeskond on näidanud rasketel radadel head meeskonnataktikat, aga seal seda kasutada ei õnnestunud,» tõdes ta.

Tüdrukute vanuseklassid N-16 ja N-14 lähetati neljaringilisele sõidule ühises stardirivis. Võistlus kulges kaua rahulikult ning muutus aktiivseks alles viimasel kilomeetril. Medalid jagati paarikümnest ratturist koosneva peagrupi lõpuponnistuses.

«Meie tüdrukud olid kenasti grupi ees, õdedest vanem, Kärolin teenis N-16 klassis viienda koha ning Reelikale tuli N-14 arvestuses hõbemedal,» selgitas Johanson.

Grupisõidu rada võinuks olla parem

M-14 poisse oli stardijoonele kogunenud 54 ning nad sõitsid viis ringi ehk 46 kilomeetrit. Kahest startinud Viljandi noormehest lõpetas Joosep Sankmann võitlusliku sõidu 14. kohaga ning pälvis selle eest treenerilt tunnustussõnu. Joosep Lossmann oli Vändras sunnitud katkestama.

M-16 klassi 73-kilomeetrisele võistlusele startis 38 noormeest. Paljude äraminekukatsetega sõidus suutsid Viljandi noormehed pikalt konkurentsis püsida ja võistlust teatud määral koguni kontrollida, ent 15 kilomeetrit enne lõppu mängisid üheksases grupis sõitnud Kalevi jalgrattakooli poisid kaardid kätte oma kahele sprinterile, kes jäid peagrupile lõpuni püüdmatuks.

Peagrupi lõpuspurdis polnud Viljandi rattaklubi kasvandikel vajalikku teravust. Võitjale Siim Kiskonenile kaotas grupp lõpuks 25 sekundiga. Kristjan Johanson lõpetas seal parimana 19. kohaga. Karl Treimuth sai meistrivõistlustelt kirja 26., Jaanus Tasane 29. ning Ivo Velbaum 30. koha.

«Tänavune rada ja ilm soosisid sprindijalaga rattureid,» kordas Marek Johanson. Tema sõnul ei saa poiste tulemustega küll hoobelda, ent olusid arvestades pole põhjust ka nuriseda.

Eesti noorte meistrivõistlustega lõppes jalgratturite kodune maanteesõidu hooaeg, ent maastikusõite jätkub hilissügiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles