Viljandi võrkpallipoisse hakkab koolitama hiljutine tippmängija

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel on Argo Arak mänginud kõrgel tasemel rannavõrkpalli ning osalenud maailmakarikavõistluste etappidel. Tänavugi teeb ta koos Kaarel Kaisiga kaasa koduses sarjas, kus veterani mõõtu mehed on koos mängides mitu korda esikolmikusse jõudnud.
Suvel on Argo Arak mänginud kõrgel tasemel rannavõrkpalli ning osalenud maailmakarikavõistluste etappidel. Tänavugi teeb ta koos Kaarel Kaisiga kaasa koduses sarjas, kus veterani mõõtu mehed on koos mängides mitu korda esikolmikusse jõudnud. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kevadel võrkpallitreenerita jäänud Viljandi spordikool palkas uueks hooajaks poisse treenima Viljandis sirgunud Argo Araku, kes kuulus paar aastat tagasi Eesti koondisesse.

Mängijana Eesti ja Küprose tippklubidesse ning koondiseski põhirivistusse kuulunud 36-aastane Argo Arak valiti kandideerinute seast spordikooli uueks treeneriks teisipäeval. «Soovisin leida tööd kodule lähemal,» ütles ta.

Kodu all pidas Arak silmas siiski Tallinna, kus on tema naine ja viieaastane laps. Paar viimast talve on Arak elanud Soomes, kus on amatöörina esiliigas mänginud ja selle kõrvalt tööd teinud.

Spordikooli treeneritöö pakkus Arakule tema sõnul huvi eeskätt seepärast, et nii on tal võimalik oma kogemusi ja oskusi kellelegi edasi anda.

Neid on ta saanud peamiselt mängijana, aga ka Tallinna ülikoolis kehakultuuri õppides. «Viis aastat olin seal tudeng, aga ära ei lõpetanud. Nüüd kavatsen minna kaugõppesse,» lausus ta.

Uus mees tegi lahkuvale treenerile rõõmu

16 aastat Viljandis poisse treeninud ja sel kevadel perega siit ära kolinud Egon Edo tõdes, et tal oli väga hea meel kuulda, et tema asemele tuleb Argo Arak. «Väga hea tunne oli, kui seda uudist kuulsin. Poisid lähevad nüüd turvaliselt edasi,» kommenteeris ta.

Endise treeneri arvates pakub Arak poistele peamiselt kogemusi. «Ta teab ja tunneb võrkpalli ning loodan, et ta annab poistele edasi neid kogemusi, mida minul polnud,» ütles Edo. Erinevalt Arakust pole Edo tipptasemel võrkpalli mänginud.

Edo sõnul saab Arak sügisest enda käe alla perspektiivikad poisid. A-klassi kuuluvaid ehk kõige vanemaid noormehi harjutas Edo käe all viimasel aastal küll vaid paar tükki, ent B- ja C-klassi võistkonnad kuuluvad Eesti tippu.

«B-klassi poisid võistlesid eelmisel hooajal endast vanemate seas ja olid Eestis kaheksandad. Aasta varem omaealistega mängides olid nad pidevalt esikolmikus ja nüüd lähevad jälle omavanuste vastu,» rääkis Edo.
Ka C-klassi poisid pidid eelmisel aastal konkureerima endast vanematega, ent said sellest hoolimata teise koha. Eesti koondiste vaatevälja kuulub Viljandist kahe vanuseklassi peale kolm mängijat. «Tahtmisega poisid on,» kirjeldas spordikooli kahte võistkonda äsja ametist lahkunud treener.

Arak tunnistas, et tal pole veel selget ülevaadet, keda tuleb treenima hakata. «Pole jõudnud Egoniga rääkida,» sõnas ta eile hommikul. «Kindlasti tahan poisse koondisesse aidata ja koolitada mõne tippmängija.»

Tippspordis enam kaasa ei löö

Kaks viimast hooaega amatöörina Soome esiliigas kaasa löönud Argo Arak on nüüdseks tippspordiga lõpparve teinud. Viljandist alanud karjääri jooksul on 36-aastane mees kuulunud mitmesse Eesti tippklubisse ning enam kui kolm aastat elas ja mängis Küprosel.

«Oleks võinud ehk mõnes tugevamas liigas mängida,» tunnistas Arak tagasi vaadates. «Aga ma ise väga ei pressinud ja ootasin klubi leidmisega tihti sügisel viimase hetkeni.»

Kui Arak oli mängijana tipus, oli Eesti koondis märksa kehvemas seisus kui praegu. Rahvusvahelises konkurentsis piirdus Eesti kvalifikatsioonimängudega ja needki peamiselt kaotas. «Eesti mängijate vastu ei tuntud toona huvi ja mänedžeritööd ma ise ei teinud,» meenutas mees.

Kümme esimest kooliaastat Viljandis Jakobsoni gümnaasiumis õppinud ja siis Tallinna Eesti spordigümnaasiumi suundunud Araku karjäär sai alguse Viljandi Volle meeskonnas. Toona meistriliigas mänginud esinduses jõudis Arak 1998. aastal ka meistrisarja finaali, kus tuli alla vanduda Tartu Ösel Foodsile.

Pärast seda mängis Arak paar hooaega Tartu meeskonnas ja kolis siis Küprosele. Välismaale minek sai teoks tänu tutvustele ning Araku saareriiki võrkpalli mängima kutsunud klubi nägi viljandlast esimest korda palliplatsil alles siis, kui mees oli juba klubiga liitunud.

«1990. aastate teisel poolel treenisid Kristjan ja Kaarel Kais Küprosel ning neil kujunesid seal kohalike võrkpalluritega kontaktid,» rääkis Arak. Kui siis kohaliku meistrisarja klubi esindajad Kristjan Kaisilt uurisid, ega Eestis häid mängijaid ole, soovitaski too Arakut. Küprosel veetis Arak lõpuks kolm ja pool aastat.

Hiljem mängis ta veel mitmes Eesti klubis ning viimati tegi meistrisarjas kaasa 2009. aastal pronksi saanud Pärnu klubi kaptenina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles