Folgipeo toidutänav kaob piirdeaia taha

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardil on piirkond, mis juuli viimasel nädalalõpul on aia ja lintidega piiratud ja kuhu pääseb vaid piletiga.
Kaardil on piirkond, mis juuli viimasel nädalalõpul on aia ja lintidega piiratud ja kuhu pääseb vaid piletiga. Foto: Viljandi pärimusmuusika festival

Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajad otsustasid sel suvel kogu peoala lintide ja
aiaga piirata, et hoida läbustajad peoplatsilt eemal. Ka toidualale ja vabalavale pääsemiseks tuleb seekord osta pilet.

Juuli lõpul peetava festivali ajaks tarastatakse Vabaduse plats, Jaani kiriku ümbrus, lauluväljak ja suurem osa lossimägedest ning ristitakse see ala pärimeetriks. Festivali pealik Ando Kiviberg nimetas uudse ala loomist katseks parandada 20 000 piletiga kuulajat kokku meelitaval festivalil avalikku korda.

«Paar viimast aastat toidutänaval nähtu on andnud meile mõtteainet uute mooduste otsimiseks,» sõnas ta.

Purjutajate vastu

Festivali publiku hulgast on viimastel aastatel kostnud nurinat, et seni kõigile tasuta avatud olnud toidutänaval on palju purjus inimesi, kes ei käi nelja päeva jooksul ainsalgi kontserdil. Nad tahavad lihtsalt suures rahvasummas juua ja end lõbusalt tunda.

«Üks mu sõber ütles tabavalt, et pärast võimsat muusikalist elamust ülevalt lossimägedest alla toidutänavale tulles on tunne, nagu astuks solgiämbrisse,» tõdes Ando Kiviberg aasta tagasi pärast festivali lõppu.

Uue kava järgi ei pääse silmanähtavalt purjus inimesed enam festivaliplatsile ja kui keegi ennast piiratud alal nii ülal peab, et teisi segama hakkab, saadetakse ta aia taha.

Alale pääsemiseks tuleb igal juhul lunastada pilet. Festivali passi või päevapileti omanikud võivad edasi-tagasi liikuda vabalt ja piiramatult. Kes ostab päevas vähemalt ühe kontserdipileti, saab sellega samuti alale sisse ja sealt välja käia nii, nagu ta soovib.

Eraldi võimalus on osta kahe euro eest pilet, mis lubab inimese sellele alale, kus on festivali toidupakkujad, vabalava ja tantsupõrand. Sel juhul tuleb aga alalt väljumise järel sinna naasmiseks osta uus pilet. Tasuta saavad festivalialale alla 12-aastased lapsed ja pensionärid.

Kui tarastamine aitab korraldajate lootuste kohaselt tagada kõikjal festivalil ühtlaselt mõnusa atmosfääri, siis aedade ülesseadmine ja kogu ala kontrollimine tähendavad korraldajale suurt lisakulu. «Neile kulutustele on vaja saada kate ja seepärast ka kaheeurose piletihinna kehtestasime,» selgitas Kiviberg.

Festivali korraldustoimkonna sõnul on politseilt ja linnajuhtidelt saadud tagasiside olnud positiivne ja uuendusi soositakse. Suur kohtumine, kus sõnastatakse ühised tegevusplaanid, seisab alles ees.

Viljandi linnapea Loit Kivistiku sõnul peaks linn hakkama saama ka nende inimestega, kes tulevad festivali ajal küll linna, aga ei kavatse peoplatsile minna. «Meil on sel ajal suurendatud politseijõud ning ka koristamisega tegeleme nendel päevadel pidevalt,» kinnitas ta.

Muudatusi tuleb veelgi

Lisaks aiale ootab festivalikülalist tänavu ees mitu uuendust. Nii pole enam mõtet vabalava otsida raekoja eest, vaid see kolib Jaani kiriku ette vallikraavi. Telkla ei ole enam Valuoja kooli staadionil, vaid seal alanud ehituse tõttu hoopis järve ääres, sõudeellingu läheduses.

Esimesele Kirsimäele tekib talutoidu ala, kus korraldajaid tahavad näha sööki ja jooki pakkumas mahetoitlustajaid. «Seal võiks kaubelda näiteks suitsusingi, hapukurgi ja värske aiakraamiga,» pakkus Kiviberg.

Varem toidutänava nime kandnud ala Jaani kiriku ja lauluväljaku vahel muudetakse toiduhooviks. Müügiletid keeratakse seal seljaga Tasuja puiestee poole ning nii tekib kauplejatest ring, mille sees ostja saab sobivat valida.

Kontserdipaigad on suures osas samad mis varemgi. Aastase pausi järel lisandub taas kultuurimaja hoov. Sellest saab korraldajate selgitusel saar väljaspool ülejäänud peoala.
20. korda peetaval festivalil tehtav suurim muudatus, ala aiaga piiramine, on Kivibergi selgitust mööda esialgu vaid katse. Festivali ajal kogutakse külalistelt muudatuste kohta võimalikult palju tagasisidet ja saadud hinnanguid kasutatakse järgmise peo korraldamisel. «Meie eesmärk on tagada hea kogemus kogu festivali alal,» rõhutas pealik.

Viljandi pärimusmuusika festival kestab 26.—29. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles