Vabatahtlikud ja vanus

, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Toomas Huik / Postimees

EELMISEL AASTAL tähistati Euroopa Liidus vabatahtliku tegevuse aastat ning Eestis võeti sellest innukalt osa. Pole ka imestada: vabatahtliku töö olemuse on kogu meie ühiskonnale arusaadavaks teinud iga-aastased talgupäevad.

Suuresti just tänu eestlaste jõupingutusele on talguidee nüüd jõudnud juba 80 riiki. Kindlasti pole Eesti suutnud sel sajandil maailma rikastada ühegi teise kas või ligilähedaselt sama suurt tähelepanu leidnud mõttega.

Varasemate aastate kogemuse järgi on talgutel ühiselt toimetanud vanad ja noored inimesed. Niisiis on see ettevõtmine aidanud lõhkuda Eestile omast stereotüüpi, nagu ühendaks eri põlvkondadesse kuuluvaid inimesi ainult televiisori vaatamine.

TÄNAVU PÖÖRATAKSE Euroopa Liidus tähelepanu aktiivsele vananemisele ja põlvkondade solidaarsusele. Kahjuks olen kogenud, et erinevalt vabatahtlikust tööst toob väärikast vananemisest rääkimine inimeste näole sarkastilise muige. See reedab rumalat arusaama, justkui oleks vananemine ainult praeguste pensionäride asi ega puudutaks teisi.

Aktiivse vananemise eesmärk on tegelda probleemidega, mis ootavad rahvastiku vananemise tõttu ees Eestit ja kogu Euroopat. Praegu on Eestis teise pensionisambaga liitunud 622 000 inimest, kellest noorimad on alles 18-aastased. Ainult sellest, kui tegusalt ning targalt need rohkem kui pool miljonit eestimaalast vananevad, sõltuvad nende elukvaliteet ja sissetulekute suurus 20 ja 40 aasta pärast.

Kas 2008. aastal esimestel prügikoristustalgutel osalenud 30-aastased mehed suudavad ühisele ettevõtmisele tulla ka 2038. aastal ürituse juubelil? Kui meie inimeste tervisekäitumine ei muutu, siis pooled ei suuda.

TARTU ÜLIKOOLI uuringust «Lapse väärtus ja põlvkondadevahelised suhted» selgus, et laste ja vanavanemate suhted on järjest vähem lähedased ning põlvkondade side nõrgeneb. Talgud on näidanud, et suudavad muuta ühiskonna mõtteviisi, seepärast loodan, et ühisele ettevõtmisele koguneb rohkem eri põlvkondade inimesi.

Üks viimaste aastate tunnuslause kõlab: «Tule talgutele, leiad armastuse!» Sõnastan selle ümber: «Tule talgutele, leiad lapselapse ja vanaema!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles