Vereta jahil püütakse aasta looma

Copy
Saarmas elab siseveekogude ümbruses ja mereranniku lähedal.
Saarmas elab siseveekogude ümbruses ja mereranniku lähedal. Foto: Sven Zacek

Poolsada loodusfotograafi koguneb reedel Pärnumaale Särghauale, et jäädvustada piirkonnale omast loodust, looma- ja linnuliike. Kolm päeva vältav vereta jaht ulatub ka Viljandi- ja Järvamaale ning tänavune jahiloom on saarmas.

Vereta jahti juba 27. korda korraldav zooloog Tiit Hunt ütles pressiteate vahendusel, et Pärnu jõe kallastel on saarmale sobivaid elupaiku üsna rohkesti.

«Kuigi saarmas on ettevaatlik ning pigem öise eluviisiga, ei tähenda see, et ta vahel ka päikese käes ei peesitaks. Saarmas on lustakas ja mänguhimuline ning loodetavasti jagub neil trikke ka fotograafidele,» kõneles ta.

Saarmas kannab tänavu Eesti aasta looma tiitlit. Siseveekogude ümbruses ja mereranniku lähedal elav saarmas annab tunnistust keskkonna heast ökoloogilisest seisundist, looma kadumine aga elukeskkonna halvenemisest.

Kaitsealuse liigi arvukus Eestis on olnud aastakümneid tagasi kõigest 300 isendit, kuid viimastel aastatel on populatsioon pärast suuri arvukuse kõikumisi seireandmetel stabiliseerunud 2000 juurde.

Pühapäeva lõunani kestva võistluse Vereta Jaht osalejad saavad Pärnu jõe kallastel, ümbritsevates metsades ja Soomaa rahvuspargis jäädvustavad kõike huvitavat, mis neile kaamerasilma ette jääb. Kuigi jahitakse saarmast, võidab võistluse žürii hindamisel ikkagi parim loodusfoto. Pigem juhtub seda harva, kui jahilooma foto toob ka võistluse parima tiitli.

Fotojahil pildistatud materjalist valib iga osaleja välja kuni kümme paremat fotot. Nendest selekteerib žürii omakorda mitukümmend fotot, mis hiljem jõuavad fotonäitusele, millel kuulutatakse välja võitja.

Eelmisel aastal Tallinnas Vabaduse väljakul üles seatud fotonäitus läks hiljem ringkäigule mööda Eestit. Näitust on seni võimalik vaadata Tallinna loomaaias.

Vereta jaht sarnaneb pärisjahiga, kuid relvadeks on sellel fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulk looma- ja looduspilte. Ei ühtki pauku, ainult vaiksed kaameraklõpsud. Vereta jahi eesmärk on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.

Vereta Jahti korraldavad Tiit Hunt, riigimetsa majandamise keskus ja aktsiaselts Overall Eesti.

Tagasi üles