Sakslaste ratastoolid ja tõstetavad voodid aitavad Kolga-Jaani eakaid

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Rotary klubi liikmed (vasakult) Marge Tirgo, Valmar Raud, Kaarel Lehtsalu ja Andre Aav toimetasid Saksamaalt toodud esemed Kolga-Jaani hooldekodusse.
Viljandi Rotary klubi liikmed (vasakult) Marge Tirgo, Valmar Raud, Kaarel Lehtsalu ja Andre Aav toimetasid Saksamaalt toodud esemed Kolga-Jaani hooldekodusse. Foto: Mihkel Servinski

Kolga-Jaani hooldekodusse tuli Saksamaalt hulk eakate liikumist ja hooldamist hõlbustavaid vahendeid.

Viljandi Rotary klubi ja Saksa Leipzig Brühli Rotary klubi ühisettevõtmisega koguti Leip­zigi piirkonna haiglatest näiteks ratastoole, tõstetavaid voodeid, madratseid, jalutuskärusid ja pesutoole. Kolga-Jaani jõudsid need pühapäeval.

«Kõik voodid läksid hooldekodusse, aga ratastoole sai ka sotsiaalmaja,» ütles Kolga-Jaani hooldekodu juhataja Eda Protsin. Sotsiaalmajas ja hooldekodus on kokku 33 inimest.

Vana vajas väljavahetamist

Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kaur oli abisaadetise üle rõõmus. Ta nentis, et kõik vahendid on väga heas seisukorras ning parandavad tunduvalt vanurite liikumisvõimalusi ja nende hooldamist vanadekodus.

Eda Protsin kinnitas, et neile oli saadud abi väga vaja. Hooldekodu senised vahendid olid  samuti heategevusega hangitud, kuid need olid juba vanad. Uued ratastoolid, voodid ja käimiskärud tunduvad Protsini sõnutsi korralikud ning osa tarvikutest on juba kasutuses. «Kõiki voodeid ei jõudnud korraga ära vahetadagi,» tõdes ta.

Kolga-Jaani valib esimesena

Leipzig Brühli Rotary klubis korraldas Eestisse abi saatmist Mark Aretz. Ta käis koos siinsete rotariaanidega möödunud augustis Kolga-Jaani hooldekodus. Viljandi Rotary klubi välissuhete juhi Marge Tirgo sõnutsi oli olukord igasuguste abivahendite osas kasin ja nii idee tekkiski.

Mark Aretzi jutu järgi nõutakse Saksamaal haiglatelt pisut rohkem kui siin ning nii vahetataksegi abivahendeid tihti moodsamate mudelite vastu. Seepärast on haiglad nõus ka korralikud abivahendid heategevuseks loovutama.

Tirgo sõnutsi jääb suurem osa abisaadetisest Kolga-Jaani, kuid plaan on aidata ka teisi vanadekodusid. Viljandi Rotary klubil on kokkulepe Viiratsi vanadekoduga, kuhu sooviti üht motoriseeritud ratastooli.

«Valikuõigus jääb Kolga-Jaanile, aga abivahendeid on palju ja loodame neid lähiajal teistelegi vajajatele toimetada,» lausus Tirgo ning lisas selgituseks, et pole ju mõtet neid ühte hooldekodusse seisma jätta.

Põhjus, miks sakslased just Kolga-Jaani oma abistatavaks valisid, peitub Marge Tirgo jutu järgi Mark Aretzis. Ta oli vallas käinud ja sealt sõpru leidnud. Nii algaski viie aasta eest Viljandi ja Leipzig Brühli Rotary klubi koostöö. Toona kinkisid sakslased Kolga-Jaani kogudusele süntesaatori ja aitasid kirikut korrastada.

Kahe aasta eest sai Kolga-Jaani hooldekodu tänu Rotary klubide rahvusvahelisele koostööle uued köögiseadmed. Nüüd tuli eakate abivahendite saadetis ja Tirgo sõnutsi on järgmisena plaanis muretseda Kolga-Jaani lasterikastele peredele arvutid.

Konkreetset tähtaega veel pole, sest Tirgo ütlemist mööda on kõik alles läbirääkimiste tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles