Mõisaküla tõi oma rahva kodukandipäevadele kokku 35. korda

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Ehkki laupäeval käis üle väikelinna vihm, tulid inimesed pärast jälle varjust välja.
Ehkki laupäeval käis üle väikelinna vihm, tulid inimesed pärast jälle varjust välja. Foto: Laine Pedaja

Aastatega omaks saanud kombe kohaselt ärkas Mõisaküla laupäeval puhkpillimuusika peale, kui veoautoga läks linna vahele sõitma kohalik puhkpilliorkester.

Loomulikult pole see igalaupäevane luksus, vaid kodukandipäevadel juurdunud komme. Muusikud jõudsid oma tiiru ära teha ning inimesed ärgata, misjärel kella kümne paiku käis üle väikelinna vihmavaling.

Linnapea Ervin Tamberg kinnitas, et vihm kodukandipäevalisi ei sega ning kõik on läinud väga hästi. «Neljapäevane kirikukontsert oli ilus ja võimas, kauni momendina jäi meelde reedel avatud Arnold Luhaääre mälestusmärk,» lausus ta. «Mina ise tegelen dresiinisõiduga. Kõik on super.»

Laupäeva hommikul startis Mõisaküla linnatuurile puhkpilliorkester.
Laupäeva hommikul startis Mõisaküla linnatuurile puhkpilliorkester. Foto: Laine Pedaja

Noortekeskuse juhataja Kaja Õigus korraldas laupäeval õnneloosi ja juba enne kella 11 oli suurem osa loose huvilise leidnud. Neljapäeval oli ta ametis noortele mõeldud pamperpalliga ja pühapäeval tuleb kettagolfivõistlus.

«Kui midagi enam teha pole, siis lähen puhkama,» tähendas ta. «Aga enne vaatan ikka ise ka ringi. Laadal juba käisin tiiru ära, ostsin istikuid.»

Mõisaküla kodukandipäevade kava on kirju ja pakub nelja päeva jooksul tegevust ilmselt igale maitsele. Korraldaja Laine Pedaja ütles, et esimene päev algas tavapäraselt kirikukontserdiga ning see köitis publikut väga. Esines kammerkoor Kungla dirigent Kadi Kase juhatusel ja BigBand, mida dirigeeris Iivo Hakkaja.

Laadal müüjaid jagus ning valik oli suur.
Laadal müüjaid jagus ning valik oli suur. Foto: Laine Pedaja

Mõisaküla päevadel on kombeks olnud austada sissekandega linna auraamatusse inimest, kes on andnud suure panuse Mõisaküla kultuuriellu. Linna liitumise järel vallaga on austav komme endine, lihtsalt nüüd kantakse nimi Mõiaküla muuseumi auraamatusse. Tänavu läks kirja tantsurühma juhendaja Ene Akkaja pikaaegse kultuuritegevuse eest.

Laine Pedaja märkis, et reedel tõi Mõisakülla rahva kokku legendaarse tõstja Arnold Luhaääre mälestusmärgi avamine.

«Olümpiavõitja Jaan Talts ütles, et Mõisaküla on küll Eesti kõige väiksem linn, aga inimesi on kohal nii palju, et seda ei taha uskuda,» lausus ta. «Olen Taltsiga täiesti nõus. Kodukandipäevad toovad Mõisakülla alati palju inimesi: tullakse tagasi juurte juurde. Osa saabub juba nädal varem, kaasas suured kohvrid.»

Reede õhtul esietendus Mõisaküla kultuurimaja näiteringilt Janno Puusepa «Teie Jumal», mille oli lavastanud Pedaja ise. Õhtu lõpetas kell kümme suveaias alanud kontsert «Ikka ja alati», klaveriga tuli külla Rein Rannap.

Isetegevus on kodukandipäevadel omal kohal.
Isetegevus on kodukandipäevadel omal kohal. Foto: Laine Pedaja

«Üritusi on palju ja rahvast nagu murdu,» ütles Pedaja. «Laupäeval peame laata ning alati on tõmbenumbriks olnud oksjon. Iga müüja annab ühe asja oksjonile ning ostjad kemplevad nii, et naera puruks. Saadud raha läheb Mõisaküla kettagolfi pargi heaks.»

Samuti on laupäeval näiteks kavas dresiinisõit raudteejupil, võrkpall, šokolaadijooks lastele, murutraktorite kestussõit ja muud. Õhtul algab suveaias kontsert «Suvesumin», mis ulatub pühapäeva ööni. Peaesineja on ansambel Traffic.

Pühapäeval esineb Mõisaküla kultuurimajas Abja kultuurimaja lasteteater, etendamisele tuleb «Karupoeg Puhh». Kavas on veel kettagolfivõistlus ja kodukandipäevad lõpetab kirikus kontsert «Hingekeeled», mis on osa Viljandi orelifestivalist.

Mida kuskil pakuti? Selle teadasaamiseks tuli ise ligi astuda ja järele vaadata.
Mida kuskil pakuti? Selle teadasaamiseks tuli ise ligi astuda ja järele vaadata. Foto: Kadri Taim
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles