Juhtkiri Millal heliseb koolikell?

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Hilisem koolipäeva algus ei pruugi sugugi halb olla ning riik ei võta seda mõtet tühja koha pealt. Nii meil kui välismaal on ju aastaid räägitud, et hilisem koolipäeva algus toob uuringute kohaselt paremaid õpitulemusi, sest väga paljud lapsed ja teismelised on raske hommikuse unega. Samuti paraneb noorte motivatsioon koolis käia. Selle kohta võivad nüüd õpetajad sõna võtta, et kui palju kasu on kella 8 ja 9 vahel antavatest tundidest ning kui palju kaasamõtlemist nad neis näevad või on näinud.

Kesklinna kooli direktori sõnutsi on senised tulemused olnud üldiselt julgustavad ja rahuloluküsitlused väidetavalt kinnitavad seda. See on tore. Ent koolid ei tegutse isoleeritud keskkondadena ning kui andmeid kõrvutada, siis selgub, et igas Viljandi koolis algavad järgmisel õppeaastal tunnid ise ajal. Menüüs on kell 8.00, 8.20, 8.50 ja 9.00. Lisaks veel Kaare kool, kus tunnid algavad kell 8.15.

Siinkohal tasuks ehk mõelda minevikule, kui Viljandi koolidel olid vaheajad eri ajal. See oli üsna suur tohuvabohu. Õnneks lõppes see sellega, et kõik vaheajad üle riigi ühtlustati. Koolipäeva algusega seisame mõnes mõttes sama kimbatuse ees. Kuidas peaks näiteks Viljandimaa ühistranspordikeskus oma plaane koostama, kui õpilastel on vaja iga natukese aja tagant kooli sõita? Või kui koolid otsustavad ühel aastal nii, teisel aastal naa?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles