Võidutuli jõudis Viljandisse

Kaie Mölter
, reporter
Copy

Tuld on märgatud! Püssimehed kohtadele, andis kaitseliidu Sakala maleva pealik Andrus Tiitus Laidoneri ratsamonumendi juures võidutuld ootavatele kaitseväelastele korralduse. 

Kulno Malva akordionihelide saatel lähenesid ema ja poeg Antonina ja Mihkel Eek Tallinnast toodud võidutulega.

Eile Tori kirikus süüdatud mälestustuli ja täna hommikul Toompeal noorkotkaste süüdatud muinastuli ühendati võidutuleks, mida president Kersti Kaljulaid jagas täna kõigisse maakondadesse viimiseks.

Viljandimaal toodi tuli nelja punkti, kust omavalitsused ja kaitseliitlased toimetasid selle laiali 25 eri kohta. Vabadussõja mälestusmärkide juurde asetati pärjad, süüdati küünlad ja soovijad said sealt võidutuld viia ka oma jaanilõkke süütamiseks.

Viljandis võtsid tõrvikuleegi üle Viljandi linnapea Madis Timpson ja volikogu esimees Helir-Valdor Seeder. 

«Eestlased ei saanud oma riiki kingituseks. See ei sündinud kabinetivaikuses ega ainult diplomaatide töö tulemusena. Eesti riik sündis lahinguväljal, vabadussõjas võideldes, kus meie sõjameeste taga oli valdava enamuse rahva tahe,» rääkis Seeder Laidoneri monumendi ees ja lisas, et seda võitu tuleb osata hoida, sest nagu spordiski, on tiitlit võita kergem kui seda hoida. «Eestlastel on üks võidupüha ja mitu iseseisvuspäeva, sest oleme mitu korda taasiseseisvunud. See on mõtlemise koht nii täna kui tulevikus. Aga võidupüha ja jaanipäev on rõõmupühad.»

«Iga tule süütamiseks on vaja sädet ja viljandlastena oleme uhked, et see säde asub Viljandimaal Viljandi vallas Laidoneri sünnitalus. Olgu seda sädet meil ja meie järeltulijatel ka tulevikus,» lõpetas Seeder oma kõne, soovides kõigile head võidupüha ja jaanipäeva.  

Linnapea Madis Timpson pani kõigile südamele, et ei mindaks purjuspäi vette ega istutaks autorooli. «Võidupüha on selleks, et tunda üksteisest rõõmu ja olla uhked oma riigi üle, mitte purjus peaga sõita.»

Pärast sõnavõtte asetasid Viljandi linnavalitsuse, kaitseliidu Sakala maleva, Memento ja Isamaa esindajad pärjad monumendi jalamile. 

Võidutuli, millest igaüks võis tule kaasa võtta, jäi kaitseliitlaste auvalve all monumendi juurde pooleks tunniks ning viidi seejärel Sakala maleva ruumidesse. Kindral Laidoneri monumendi juurde jäid võidutulest süüdatud küünlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles