Külma aja haigustesse nakatumine püsib madalal

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Mullu tasustas haigekassa eriolukorra ajal ka esimest, teist ja kolmandat haiguspäeva, mida tavapäraselt haigekassal õigus hüvitada ei ole.
Mullu tasustas haigekassa eriolukorra ajal ka esimest, teist ja kolmandat haiguspäeva, mida tavapäraselt haigekassal õigus hüvitada ei ole. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova ütles, et ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja grippi haigestumine on Viljandimaal ja Eestis keskmiselt praegu madalal tasemel.

Võrreldes varasemate aastate sama perioodiga on olukord tema andmeil samasugune ega ole seni ületanud hooajale iseloomulikke näitajaid. Vanuserühmade järgi haigestuvad enim alla viieaastased lapsed.

«Oktoobri jooksul registreeriti Viljandimaal 639 ülemiste hingamisteede ägeda viirusnakkuse juhtu, novembris 466. Laboratoorselt ei ole Viljandimaal veel kinnitatud ühtegi gripiviirust,» lausus Sadikova.

Ta lisas, et Eesti keskmisest suurem oli lokaalse B-gripiviiruse puhangu tõttu grippi haigestumus hiljuti Võrumaal. Gripitaoliste haiguste tekitajaks on endiselt rino- (38 protsenti juhtudest) ning paragripiviirus (21 protsenti).

Terviseamet soovitab viirusnakkuste põdejatel koju jääda ja ennast terveks ravida, sest haigestunu võib teisi nakatada kuni seitse päeva. Haigena tööl, koolis või lasteaias käimine kurnab organismi; köhides ja aevastades tuleks nina ja suu salvrätiga katta, vältida silmade puudutamist ning pesta tihti käsi.

Nakatumisest hoidumiseks on soovitatav vältida rahvarohkeid kohti või kogunemisi, pesta tihti käsi ning haige lähedal olles katta nina ja suu marlimaskiga.

Grippi aitab ennetada kaitsesüst. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles