Valimisteaasta märksõnad on staadion, turuplats ja veekeskus

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käesoleval aastal mõjutab viljandlaste igapäevaelu arvatavasti kõige rohkem turuplatsi ehitus.
Käesoleval aastal mõjutab viljandlaste igapäevaelu arvatavasti kõige rohkem turuplatsi ehitus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nüüd, kui möödunud aastast on ülevaated tehtud, on paras aeg heita pilk sellelegi, mis ootab viljandlasi ees alanud aastal.


Alljärgnev ülevaade ei põhine astroloogide ennustustel, vaid lähtub eelkõige faktidest ja nendest tehtud järeldustest, samuti kõne all olevate protsessidega seotud inimeste väljaöeldust.



Ikka töö, töö, töö


Aasta esimesed kuud kulgevad arvatavasti karmistunud majandustingimuste tähe all. Nii mõnigi siin tegutsev firma, kes lükkas koondamise või osalise koormusega töötamise uude aastasse edasi, peab selle ebameeldiva sammu astuma nüüd.



Koondamisi tingivad töömahu vähenemine, kulude optimeerimine ja nii mõnelgi puhul arvatavasti ka paremate töötajate otsimine — on ju praegu parim aeg proovida eri viisil lahti saada kehvapoolsest personalist, kes võeti palgale siis, kui iga töökäsi oli kõrges hinnas.



Uus peopaik


Kui töökoha saamine või sellest ilmajäämine puudutab inimesi ja nende lähedasi eelkõige personaalselt, siis linnarahvale üldisemalt tuleb esimene muudatus uuel aastal koos kevadega, kui praeguste plaanide järgi peaks alustama tegevust uus, veidi vanemale rahvale mõeldud ööklubi City.



Eks aeg näita, kas linna esindushotelli kõrval asuma hakkavast peokohast kujuneb viljandlastele ja linna külalistele meeldiv ajaveetmiskoht või saab sellest hoopis paik, mille välisuksest tuleb purjus ja tüli norivate klientide tõttu hilisel ajal ringiga mööda minna. Peksupealinnaks tituleeritud Pärnus on ju just ööklubide uksetagune väidetavalt see kõige ohtlikum paik.



Õnn spordirahva õuel


Mai esimesel nädalavahetusel saab Viljandist taas mõneks päevaks spordipealinn: 1. mail stardivad sajad spordisõbrad kõikjalt Eestist ja kaugemaltki 80. suurjooksule ümber Viljandi järve, järgmisel päeval on ratturite tänavasõit ja ülejärgmisel päeval 9. Mulgi rattamaraton.



Kahjuks ei saa jooksjad oma distantsi viimaseid meetreid läbida järveäärse staadioni uuel kattel, sest staadioni suurremondi valmimise tähtaeg on alles 1. juuni. Kindlasti aga on staadioni remondi lõppemine üks Viljandi aasta suursündmusi. Teiste hulgas ka jalkafännidele, kes saavad ometi oma lemmikuile kaasa elada uutel tribüünidel.



Tururahva kannatused parema tuleviku nimel


Samal ajal kui spordirahvale saavad paljud asjad korda, läheb tururahval asi sootuks keeruliseks: algab Viljandi suurima tolmupesa ümberehitus. Kes turu kanti satub, see teab, et juba praegu on seal autode rohkuse tõttu nädalavahetusel peaaegu võimatu liigelda ja palju kergemad pole ka tööpäevad. Mis saab veel siis, kui turuplatsi tööde ajal suur hulk parkimiskohti kaob?



Linnavalitsuse plaanide järgi peaksid turuplatsi ehitustööd algama mais ning lõppema parimal juhul augustis, halvemal juhul septembris. Lohutuseks võib öelda, et platsi uuendatakse nõnda, et selle ühte poolt saab parkimiseks kasutada. Kannatust ja mõistmist tuleb aga varuda kuhjaga. Eesmärk on ju siiski üks linna häbiplekk korda saada.



Samal ajal käivad teetööd hoogsalt ka linna teises otsas: juulis peaks valmima kauaoodatud Reinu tee läbimurre, mille tegemist alustati juba mullu.



Usutavasti saavad mõlemad suurtööd Viljandis eeskujulikult ja õigel ajal tehtud, sest vastasel juhul võib rahvas 18. oktoobril toimuvatel kohalikel valimistel praegusele linnavõimule valusa hinnangu anda.



Kas terviserada valmib valimisteks?


Just tänavuste valimiste valguses paistab viljandlastele suurim lootus saada viimaks valmis ka ümber Viljandi järve kulgev anekdoot, mida kutsutakse ka terviserajaks, sest vaevalt tahavad praegused linnavalitsejad minna ajalukku tegelastena, kes ei saanud üle koera sabast.



Juuli lõpul muutub Viljandi taas paar korda suuremaks, sest helid lööb valla 17. Viljandi pärimusmuusika festival, mille teema on seekord «Soolo».



Selles, et festival pakub rohkesti kvaliteetseid muusikaelamusi, pole põhjust kahelda. Kõneainet annab hoopis muusikaväline. Nimelt ei tea me veel, kas kohalikud võimud tulevad vastu korraldajate soovile keelata festivali ajaks Viljandis kange alkoholi müük. Ja kui see peaks teoks saama, siis milline on selle efekt: kas kannatavad vaid kohalikud kaupmehed või õnnestub korraldajail nõnda tõesti kimbutada neid pidulisi, kes võiksid kange alkoholi toel ise ebameeldivalt soolotsema hakata.



Veel üks kaubanduskeskus


Kui vahelduseks eraettevõtjate plaanides näpuga järge ajada, võib nentida, et seniste plaanide järgi saame käesoleva aasta jooksul rikkamaks vähemalt ühe suure kaubanduskeskuse võrra. Nimelt peaks Tallinna ja Leola tänava vahel valmima Eiffeli keskus, mille rajamiseks linnavalitsus on kõik vajaminevad load andnud.



Küllap selgub poole aasta pärast ka see, kui hästi on kiduva majanduse tingimustes hakkama saanud eelmise aasta lõpul uksed avanud Dayoffi kaubanduskeskus.



Samuti näeme suve jooksul, kui hästi võtavad linlased ja turistid omaks mullu südalinnas valminud promenaadi. Teiste hulgas peaks selle ääres uksed avama oodatud uus kohvik.



Kõik on uus


Septembris tabab rõõm Viljandi maagümnaasiumi nooremaid õpilasi, kes võivad tagasi kolida Jakobsoni tänaval asuvasse väikeste majja, mis on läbinud täieliku remondi. Selle kooli vanematel õpilastel tuleb veel veidi kannatada ja aasta lõpuni Kaare gümnaasiumi uksi kulutada. Nende hoone remont, mille hange kuulutatakse välja 12. jaanuaril, vältab aasta lõpuni.



Aasta viimaseks päevaks peaks viimaks täituma viljandlaste aastatepikkune unistus ning valmima Viljandi järve äärne veekeskus, ujula või ükskõik, kuidas seda parasjagu nimetada. Võib olla üsna kindel, et enne oktoobri keskpaigas olevaid valimisi käib hulk viljandlasi oma silmaga kaemas, kui kaugel on selle unistustehoone ehitamine, ja teeb siis omad järeldused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles