Kolm erakonda jätkavad riigikogu valimistel harjumuspäraste liidritega (3)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi (vasakult), Helir-Valdor Seeder ja Helmen Kütt on esimesed kolm esinumbrit, kes on kevadisteks valimisteks paika pandud.
Jürgen Ligi (vasakult), Helir-Valdor Seeder ja Helmen Kütt on esimesed kolm esinumbrit, kes on kevadisteks valimisteks paika pandud. Foto: Elmo Riig (montaaž)

Kolm parlamendierakonda kuuest on avaldanud märtsivalimiste nimekirja oma liikmete kohta, kes kandideerivad Viljandi- ja Järvamaal. Neist kaht juhivad viljandlased ning ühel juhul on esinumber toodud pealinnast.

Esimesena tegi oma nimekirja avalikuks Reformierakond, kelle esinumber on sarnaselt kahele eelmisele korrale Jürgen Ligi. Mitut ministriametit pidanud ja praegu riigikogus opositsiooni kuuluv Ligi on varasemate valimiste eel korduvalt kinnitanud, et ta näeb ennast riigipoliitikuna, mitte ühe kindla piirkonna eest seisjana.

Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Elmo Riig

«Mulkidele ja järvakatele tuleb mul sisendada mõtet, et valitav ei pea tingimata olema naabrimees, vaid Eesti ühise asja ajaja, kelle sõna riigi poliitikas maksab ja kes lihtsalt ei räägi, vaid teeb ka ära,» teatas Ligi 2011. aastal, kui ta esimest korda siit parlamenti valiti.

Esimesel korral kogus ta pisut üle 5000 hääle ja teisel korral napilt alla 7000 ning oli toona individuaalne võitja.

Ka nimekirja teine number on seekord toodud pealinnast ja selleks on riigikogu liige Yoko Alender. Kolmandal positsioonil on Viljandi linnapea Madis Timpson, kes on korduvalt kinnitanud, et ei kavatse valituks osutudes riigikokku minna.

Viljandimaa poliitikutest on esindatud veel arst Tõnu Juul, kes on olnud mitme riigikogu koosseisu liige, endine vallapoliitik ja nüüdne Viljandi Linnahoolduse juhataja Sulev Kannimäe ning endine Karksi vallavanem Taimo Tugi.

Erakond Isamaa andis oma nimekirja teada täna. Seda juhib Viljandi- ja Järvamaal ning üle Eesti erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. Ehkki tema tulemus oli eelmisel korral pisut kehvem kui kahel varasemal riigikogu valimisel, on ta alati taganud endale otsepääsu riigikokku.

Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig

Varem pikalt maavanema ametit pidanud ja seejärel põllumajandusministrina töötanud Seedri selja taga on teisel ja kolmandal kohal Järvamaa poliitikud. Teisel positsioonil on sotsiaalminister Kaia Iva ja kolmandal Paide linnapea Priit Värk. Neljas on Viljandi vallavanem Alar Karu, kuues Viljandi abilinnapea Janika Gedvil, kaheksas ettevõtja Valter Vaha ja üheksas Pilistvere vaimulik Hermann Kalmus.

Sotsiaaldemokraadid kinnitavad oma nimekirja ametlikult küll pühapäeval, kuid suure tõenäosusega mingeid muutusi väljapakutud plaanis ei tehta. Teist korda läheb esinumbrina välja endine Viljandi abilinnapea ja sotsiaalminister Helmen Kütt. Viimastel kohalikel valimistel kogus tema Viljandi linnas kõige enam hääli.

Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Elmo Riig

Eelmistel riigikogu valimistel kogus ta 3800 häält ja edestas sellega ka Helir-Valdor Seedrit, kaotades vaid Jürgen Ligile.

Küti järel on teisel kohal nimekirjas Paide abilinnapea Siret Pihelgas ja kolmandal kultuuriakadeemia õppejõud Piret Aus. Viljandimaa poliitikutest on viies tervise- ja tööministri nõunik Juhan-Mart Salumäe, seitsmes Põhja-Sakala valla ettevõtja Tambet Sova ning üheksas Viljandi muusikakooli direktor Tonio Tamra.

Peale Küti pole ükski nimekirjas olevatest Viljandimaa poliitikutest varem riigikokku kandideerinud.

Peaministri partei ehk Keskerakond pole oma nimekirja veel avaldanud. Küll aga tuli erakond juba suve lõpul välja reklaamtahvlitega, mis lasid aimata, et erakonna esinumbriks võib siinses piirkonnas saada kunagine Võhma linnapea ja hiljuti ministri ametit pidanud, kuid sealt joobes juhtimise skandaaliga lahkunud Jaak Aab.

Plakatitel oli kujutatud ka Järvamaalt pärit pikaaegset Keskerakonna poliitikut Kersti Sarapuud, Mulgi vallavanemat Peeter Rahnelit ja praegust riigikogu liiget Helmut Hallemaad.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles