Arvustus: Lihtsalt selline saade ongi

Gert Kiiler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Nüüd on see siis nähtud — eesti skandaalseim telesaade «Täna õhtul Leo Põld», mille «reklaamikampaania» on kestnud vahelduva eduga aastaid.

Meeldetuletuseks. 2007. aastal valmis produtsent Ken Saani idee põhjal neljast osast koosnev minisari, milles figureerisid 1980. aastate laste lemmiktegelased: kõige suurem sõber Leopold, Postikana ja Onu Raivo.

Vahepeal on 20 aastat mööda läinud ja nüüdsetel osalistel on kaasas uue elu slepp. Leopold on olnud Jaapanis ja maadleb joomaprobleemidega, Onu Raivost on saanud Tädi Raivo ja nii edasi — kas pole see juba varem Kreisiraadio äratehtud Tipi-Täpi nali teiste tegelastega.

Rahvusringhäälingule ei meeldinud, et nende legendaarse lastesaate põhjal on valmis vorbitud täiskasvanutele mõeldud pila. Telekanal asus protsessima ja suutis juba valminud saadete eetrisse andmise tõkestada.

Nii ilmuski vahepeal taevastele lavadele siirdunud komöödianäitleja Dan Põldroosi viimane teletöö ekraanidele alles nüüd, mil asjaosalised suutsid kompromissile jõuda.

Kas ootamine ja protsessimine olid nähtud vaeva väärt? Ehkki võiks arvata, et seda sorti skandaal tekitab vaatajates suurt huvi, ei pruugi nii pikk «reklaamikampaania» end ära tasuda. Kui lootsin leida toimetusest

mõnda kolleegi, kes vaataks saadet ja arvustaks seda, sain igatahes kolm äraütlemist ja edasi enam ei otsinud. Keegi ei pidanud põhjendatuks sellisele asjale aega kulutada. Üks kolleeg hiljem siiski vaatas, kuid leidis pärast kolme minutit, et on näinud piisavalt, ja vahetas kanalit.

Kui lühidalt kokku võtta, oli «Täna õhtul Leo Põld» kahe varasema sketsišõu, «Kitsa kinga» ja «Wremja» hübriid. Paraku polnud kummastki kaasa võetud selle parimat osa. Stsenarist Martin Aare — Jaak Leeri nime all on ta muide kirjutanud pööraselt vaimuka juturaamatu — on küll mänginud sõnadega, nagu omal ajal tehti «Kitsas kingas», ent lavaesteetika järgib «Wremjas» nähtud räuskav-diletantlikku vormi. Seda võimendasid eelkõige Postikana kehastava Dan Põldroosi räme stiil ning taidlejate Liis Lassi ja Jüri Enneti kaasamine.

Kui tekst ongi mõnel harval hetkel Jaak Leerilikult tobenaljakas, siis selle vormistus paneb õlgu kehitama. Tõtt-öelda oleks saanud samas stiilis sketšisaate teha ka kunagisi lastelemmikuid pilamata. Eespool nimetatud Kreisiraadio «Tipp-Täppki» oli mitu korda naljakam kui too keelatud ekraaniteos.

Kuigi oma osa võib mängida ka valmimist ja eetrisse jõudmist eraldav pikk ajavahemik, tundub, et kogu asjal on juures produtsent Ken Saani maik. Peaaegu kõik tema produtseeritud saated on silma jäänud hea või suurepärase idee, kuid väga kaheldava väärtusega teostuse poolest. Jääb mulje, et tol mehel ei jätku auru muuks kui ideede genereerimiseks.

Sestap müts maha Ivo Uukkivi ja kogu «Kalevipoegade» tiimi ees, et see draamasari on suudetud Saani osalemisest hoolimata suurepäraselt ellu viia.

MINISARI
«Täna õhtul Leo Põld»
• Produtsent ja idee autor Ken Saan, stsenarist Martin Aare, režissöörid Hardi Volmer ja Konguta Agro tiim
• Osades Harry Kõrvits, Dan Põldroos, Liis Lass ja teised.
• Konguta Agro, 2007
• Reede õhtuti TV3s

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles