Spordihoone jäi kujudest ilma

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Töömehed võtsid neljapäeval Viljandi vana spordihoone küljest maha betoonkujud, mis olid hakanud tükkidena tänavale pudenema. Uued skulptuurid seatakse maja fassaadile kevadeks.

Ligi pool sajandit tagasi spordihoone külge pandud alasti naise ja mehe figuur olid ilmastiku mõjul nii pudedaks muutunud, et ohustasid juba möödakäijaid. Linnajuhtide otsusega võeti skulptuurid alla, nende põhjal tehakse vormid ning valatakse uued kujud.
Viljandi linnadisaineri Malle Londoni sõnul algavad läbirääkimised, et leida skulptor, kes uued kujud valmis teeks. «Meil on mõned nimed, kelle poole pöörduda,» kinnitas ta.

Seda, kui kalliks töö minna võib ja millal see valmis saab, ei osanud London arvata. Ta avaldas lootust, et uued kujud valmivad kevadeks.

Need tuleb igal juhul taastada, sest seda nõuab muinsuskaitseamet. Samuti tuleb kujud kindlasti teha betoonist ning metallkarkassile.

Hilissuvel uuris lagunevaid kujusid Viljandi skulptor Peeter Leinbock, kes nentis, et selliseid kujusid pole mõistlik betoonist valada, sest nende kandepind on väike ning materjal ei pea ilmastikule hästi vastu.

Malle Londoni sõnul võib skulptor, kellelt töö tellitakse, välja pakkuda, kuidas tänapäevaseid vahendeid kasutades betooni vastupidavamaks muuta, kuid nõuded ei luba materjali muuta.

Kettaga naise ja karikaga mehe skulptuur pandi Viljandi spordihoone fassaadile 1958. aasta sügisel, kui maja valmis. Kahe meetri kõrgused tsemendist valatud figuurid toodi Tallinnast kunstitoodete kombinaadist ning nende autor on Ernst Kirss.

Viljandi spordikeskuse juhataja Mati Jürisson on nentinud, et peale kujude uuendamise vajaks remonti kogu spordihoone vana osa, kuid selleks linnal raha ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles