Värvilised mõtted säravad klaasis

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eili Soon talle juba omaseks saanud Olustvere klaasikojas, taustaks tööd, mille autorite hulgast võib võrsuda nii mõnigi kunstnik.
Eili Soon talle juba omaseks saanud Olustvere klaasikojas, taustaks tööd, mille autorite hulgast võib võrsuda nii mõnigi kunstnik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere klaasi- ja keraamikakojas on väljas üle-eestilise õpilaste kunstivõistluse «Minu klaas 2010» tööd.

«Suurepärane, et see huvitav näitus on nüüd Viljandimaal Olustveres,» andis ilusast väljapanekust «Sakalale» teada üks Järvakandist alguse saanud ürituse korraldajaid, klaasikunsti professor Maie-Ann Raun.

Järvakandist üle Eesti

Kui noor klaasikunstnik Eili Soon oli pärast kunstiakadeemia lõpetamist Järvakandi klaasimuuseumi tööle läinud, kutsus ta sealse tegevuse elavdamiseks kokku klaasikunstiringi ja hakkas korraldama õpilaste näitusi, mis aasta-aastalt laienesid. Teda toetasid professor Maie-Ann Raun ja Järvakandi abivallavanem Sirje Mett.

«Näitusel valib publik oma lemmiku ja otsuse teeb ka žürii, kelle eesotsas on professor Raun,» rääkis Eili Soon. «Osalejad jagatakse kolme vanuserühma ja igas rühmas antakse välja kaks peapreemiat: üks klaasi ja teine klaasist inspireeritud joonistuse eest, lisaks muid auhindu.»

Järvakandist on näitused ikka edasi rännanud, õpilaste töid on eksponeeritud Hiiumaal, Imaveres ja Eesti Rahva Muuseumis Raadil.

Tänavu jõudis väljapanek Olustverre. Otsene seos on sel asjaoluga, et juba pool aastat on Eili Soon siinse klaasikoja meister.

Kohe näituseruumi sisenedes vasakut kätt esimesel aknal on väljas publiku lemmikuks valitud Tallinna noore Martin-Robert Lehe töö «Tallinna väikese linnavapiga vitraaž».

«See on tehtud Pühavaimu kiriku vitraaži järgi, muidugi üsna vabas käsitluses. Olen seda vitraaži tudengina restaureerinud ja sellepärast on Martin-Robert Lehe teos mulle kuidagi lähedane,» rääkis Eili Soon ning kiitis ka teostust. See on kahelt poolt värvitud ja ahjus põletatud klaasimaal, mitte külmvärvidega tehtud pilt.

Viljandlasi pole

Samuti on huvitav Kristiina Jakimenko liivsöövitustehnikas töö «Iseendaga», mis on valminud Järvakandis Eili Soone juhendamisel. Praegu on Kristiina Jakimenko juba kunstiakadeemia maalikunsti eriala tudeng.

Omamoodi lepatriinud on teinud Jaan Kund Vastseliina klaasikojast. Väljas on veel palju toredaid klaastaieseid ja paberile jäädvustatud joonistusi.

Paraku pole näha ühegi Viljandimaa kooli kunstiringi töid, isegi kunstikoolide omi mitte. Viimaks ei jõudnud korraldajate saadetud e-kutsed igale poole kohale?

Igatahes on õpilastel praegu hea võimalus vaadata, mida nende eakaaslased on teinud, ja järgmine kord juba ise kaasa lüüa.

Eili Soon pühendab ka Olustveres noori klaasikunsti saladustesse. Praegu käivad tema juhendatud kunstiringis põhiliselt Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpilased, aga minema ei saadeta kedagi, kel on selle põneva ja tuhandeid võimalusi pakkuva kunstiliigi vastu huvi.

VÄLJAPANEK

Õpilastööde näitus «Minu klaas 2010»
• Osaleb 13 kunstiringi üle Eesti.
• Väljas on nii klaasist kunstitööd kui sellest materjalist inspireeritud joonistused.
• Näitus on Olustvere klaasi- ja keraamikakojas avatud teisipäevast pühapäevani kella 10—17 tuleva aasta 20. veebruarini.
Allikas: Eili Soon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles