Südameheadusest sünnib rahvamajas jõulumuinasjutt

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstikoolis õppiv Marliis Newsome kujundas ja tegi valmis suure jõulumaa plakati.
Tartu kunstikoolis õppiv Marliis Newsome kujundas ja tegi valmis suure jõulumaa plakati. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Laupäevaks vabatahtlike abiga Pilistvere rahvamajas valmivale jõulumaale oodatakse hullama kõiki muinasjutuhuvilisi.

Eile käis avaras rahvamajas kibekiire töö. Kuused olid juba kohal, pisut kingitusi ka ning lae all heljus mitu pilve. Jõuluvana kuju oli aga veel pooleli ning kärmetel näppudel jagus mujalgi tegevust.

Kootakse pikka salli

Hulk vabatahtlikke oli ametis riidest ja paberist piparkookide ja ehete valmistamisega. Suur jõulumaa plakat oli Tartu kõrgemas kunstikoolis õppiva Marliis Newsome’i täiendada. Kõigepealt oli ta arvutis kavandi valmis teinud, selle elluviimiseks kulus aga terve õhtu ja pool ööd takkapihta.

Memmed olid alustanud jõulumaa salli. Nagu ütles valla kultuuritöötaja Jane Nirgi, saavad kõik külalised sellele lisa kududa. «Neile, kel oskusi napib, jagatakse kohapeal õpetust. Jõulumaa lõpuks peaks päris pikk ja korralik sall sündima,» lausus ta.

Lava, kus laupäeval etendatakse näidendit «Jõuluvana hambavalu», oli enam-vähem piduehtes. Loo lavastab Eda Piilmann. Täistundidel astuvad püünele veel palju kohalikke esinejaid ning lastebänd K-tuur Karksist.

Jane Nirgi rääkis, et jõulumaal pakutakse palju käelist tegevust ja töötubasid.

«Meisterdamise töötubades saab valmistada kaarte, õppida viltimist ning küünalde värvimist. Teeme midagi õlgedest ja teistest loodusmaterjalidest, valmistame ehteid, meisterdame jõulukinke ja ehime kuuske,» loetles ta. «Soovija saab endale meelepärase jõuluteemalise näomaalingu ja multikatoas näeb jõulumultikaid.»

Ingli kohvik

Mullust ettevõtmist meenutades ütles Jane Nirgi, et lastele meeldis hirmsasti jõulumaal ringi joosta ja trallitada. «Selline ümbrus on neile nii põnev. Mullu lõbustasid lapsi põder ja päkapikk, aga seekord on päkapikud, põssa, karu ja teised metsa loomad.»

Köögis küpsetatakse ja kaunistatakse piparkooke. Nirgi lubas, et terve päeva askeldab majas jõuluvana. Lapsevanematel on võimalik talle tellimusi esitada.

Jõulumaale on oodata ka ingleid. Nendeks kehastuvad kohalikud näitsikud, kes on suvisel ajal kätt proovinud Ingli kohvikus. Nüüd müüakse perenaiste kooke ja teisi küpsetisi ning käsitööd. Samuti pakutakse jõulumaa suppi.

Kuulsa sepa saan

Õues on võimalik teha saanisõitu. Nagu ütles Kõo vallavanem Tarmo Riisk, on külaliste käsutuses tema 1934. aastal surnud vanavanaisale kuulunud sõiduvahend. Vanavanaisa olnud kuulus sepp, kes ehitanud ka vedruvankreid.

Pilistvere kirikuõpetaja Hermann Kalmus rääkis, et kõik soovijad saavad minna järvele uisurõõme nautima. «Lükkasime poistega jää puhtaks. Paik on õhtul üheksani valgustatud. Samuti on avatud uisulaenutus.»

Jane Nirgi sõnutsi osutus mullune jõulumaa ootamatult populaarseks: seal käis üle 300 inimese. Tuldi mitmelt poolt Eestist, ka Tallinnast ja Viljandist.

Seekord jagub jõulumeeleolu rahvamajja kogu nädalavahetuseks, sest pühapäeval peetakse seal valla mudilaste jõulupidu ning etendub Jane Nirgi lavastus «Õunaussi jõulud».

SELGITUS

Hermann Kalmus,
Pilistvere kiriku­õpetaja

Selle jõulumaa loovad kohalikud inimesed vabatahtliku tegevusega. Üks eestvedajaid on valla kultuuritöötaja Jane Nirgi. Teda abistavad vabatahtlikud Kõost, Pilistvere külaseltsi liikmed ning kogudus koos noortega. Inimesed ise teevad ning lustivad. Loomulikult ootame siia ka külalisi kaugemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles