Ajaloohuviline kogub elulood kaante vahele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloohuviline Aksel Tiideberg loodab Abjas sündinud, elanud ja töötanud inimeste lühielulood kaante vahele panna.
Ajaloohuviline Aksel Tiideberg loodab Abjas sündinud, elanud ja töötanud inimeste lühielulood kaante vahele panna. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pikaaegne ajalooõpetaja Aksel Tiideberg kogub endiste ja praeguste abjalaste elulugusid, et panna neist kokku raamat.

Enam kui 50 aastat õpetajana töötanud ja veel tänavu Abja õpetajaks valitud Aksel Tiideberg tahab seekord töö korraldada natuke teisiti kui oma eelmist üheksat raamatut koostades ja ootab pikkade pajatuste asemel mõnerealisi kirjutisi.

«Tahaksin kokku panna midagi sellist sünnipäevade kalendri moodi, kus on inimese kohta pildike ja kümmekond rida konkreetset elulugu,» kirjeldas ta.

Sada lugu raamatusse

Autor ootab elulugusid nii õpetajatelt, kasvatajatelt, talupidajatelt, endistelt kolhoosi- ja sovhoosi-, metsandus-, kaubandus-, meditsiini-, kultuuri-, tööstus- ja teenindussfääri ning avaliku sektori töötajatelt, füüsilisest isikust ettevõtjatelt, mittetulundusühingute ja sihtasutuste töötajatelt.

«Ühesõnaga kõigilt elualadelt ja muidugi ka pensionäridelt,» kutsub Tiideberg kõiki üles oma elust kirjutama.

Paksu teost raamatust ei tule. Lood on lühikesed ja väga palju neid mehe sõnul ka oodata ei ole. Autor loodab siiski koguda sadakond lugu, mis räägiksid kõikvõimalike elualade esindajate elust enne ja nüüd. Oma koht on teoses ka nendel inimestel, kes on meie seast lahkunud ja kellest on juba kusagil kirjutatud.

Ilmumisaeg veel teadmata

Aksel Tiidebergi unistus on koguda küll tunduvalt rohkem elulugusid kui sada, kuid ta tunnistab, et nii palju inimesi talle ilmselt ei kirjuta. Mees ei oska ka öelda, kui paljud on oma eluloo juba esitanud.

«Ma ei ole kursis jah, sest osa kirju on vallamajas, osa muuseumis, osa alles postis ja mõned inimesed on lubanud kirjutada, aga neile tuleb meelde tuletada,» kirjeldas Tiideberg olukorda.

Millal täpselt Abja rahva elulood kaante vahele saavad, seda autor samuti veel ei tea. Kuigi koostaja palus elulood endale saata enne jõule, arvab ta, et tähtaega tuleb edasi lükata. Selles, et raamat ilmub eurode ajal, ei ole tema ütlemist mööda kahtlustki.

Teose avaldamise hind on rahavahetusest tekkida võivate hinnamuudatuste tõttu ebaselge.

Raamatu valmimist on autori sõnul lubanud toetada ka Abja vallavalitsus.

KOGUMINE

Lugusid oodatakse 20. detsembrini.

• Kirjutada võivad kõik, kes on Abjas sündinud, elanud või töötanud.
• Elulugu tuleks kirja panna lühidalt, umbes kümnes reas.
• Lisama peab sünniaja ning töö, õpingute, huvialade, saavutuste ja pere kohta käivad andmed.
• Kirjutise võiks viia Abja muuseumi või vallamajja.
Allikas: Aksel Tiideberg

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles