Tänavalaternate eest hakkab hoolitsema Viljandi Veevärk

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi tänavavalgustust hooldab ja remondib Viljandi Veevärk. Linnavalitsus maksab selle töö eest ettevõttele 443 000 eurot.
Viljandi tänavavalgustust hooldab ja remondib Viljandi Veevärk. Linnavalitsus maksab selle töö eest ettevõttele 443 000 eurot. Foto: Elmo Riig

Viljandi tänavavalgustuse eest hakkab juba tuleval aastal hoolt kandma kohalik vee-ettevõte, kes ostab kõik 2600 tänavalampi ja neid ühendava süsteemi ning üritab neid efektiivsemaks muuta.

Kava kohaselt maksab aktsiaselts Viljandi Veevärk oma ainsale omanikule Viljandi linnale  5,5 miljonit krooni süsteemi eest ning kulutab seejärel veel 4,5 miljonit krooni, et tänavavalgustust ökonoomsemaks muuta.

Esimeses järjekorras tuleks 1539 elavhõbedalampi vahetada naatriumlampide vastu ning otsida võimalus, kuidas öisel ajal võimsust maha keerata, et energiat kokku hoida.

Lampide ostmiseks leiab Veevärk raha varasematel aastatel teenitud kasumist ning renoveerimiseks võtab ta laenu. Firma teenitud kasumit võiks tinglikult pidada omanikule ehk Viljandile kuuluvaks rahaks, kuid linnal on seda firmast dividendidena väga keeruline välja võtta.

Viljandi Veevärk võttis laenu ka mõne aasta eest lõppenud joogivee- ja kanalisatsioonisüsteemide uuendamiseks euroabi saades. Rahvusvaheliselt rahandusinstitutsioonilt NEFCO raha küsides lubasid linnajuhid, et ei võta panga loata firmast kasumit välja enne, kui laen on 2016. aastaks tasutud. Nüüd saab linn firmalt raha ostu-müügitehinguga.

Viljandi Veevärgi nõukogu esimehe ja volikogu liikme Jaak Sule selgitust mööda suudab äriettevõte tänavavalgustust majandada efektiivsemalt kui linn.

Sule sõnul sõlmitakse selline leping, et firma saab linnalt 2015. aastani igal aastal tänavavalgustuse tarbeks 3,3 miljonit krooni. Sama suur summa kulub Viljandil tänavu valgustusele. 2,6 miljonit krooni tuleb maksta elektri eest ning 700 000 krooni läheb hooldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles