Reedest jõustuvad liiklusseaduse muudatused

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. maist jõustuvad muudatused liiklusseaduses.
1. maist jõustuvad muudatused liiklusseaduses. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valmistas ette liiklusohutust parandavad muudatused liiklusseaduses, mis muudetud kujul jõustub reedel, 1. mail.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi veondus- ja liiklustalituse juhataja Sander Salmu selgitas, et suuremad muudatused puudutavad laste ohutust, ühissõidukiraja kasutamist, liikluses kasutatavaid dokumente, juhi tervisenõudeid ning liiniveol kasutatavaid ühissõidukeid.

Reedel jõustub kokku ligi 90 liiklusseaduse muudatust, olulisemad neist on järgmistes liiklusohutuse valdkondades.

Laste ohutusega seonduv

Jõustuv liiklusseaduse muudatus piirab turvavööta laste vedu lisaks sõiduautole ka veoautos. Kehtiva liiklusseaduse kohaselt tohib sõiduauto esiistmel last sõidutada ainult siis, kui ta on turvavarustuse abiga nõuetekohaselt kinnitatud. 1. maist ei tohi alla kolmeaastast last sõidutada ei sõiduauto ega ka veoauto istmel, millel pole turvavöö. Seega peavad alla kolmeaastased lapsed olema sõiduautos ja veoautos igal juhul turvavarustusega kinnitatud. Endiselt ei tohi ükskõik mis vanuses last vedada ka sõiduauto esiistmel, kui sellel pole turvavööd. Veoauto esiistmel, millel puudub turvavöö, tohib last sõidutada üksnes juhul, kui laps on vanem kui kolm aastat ning pikem kui 150 sentimeetrit.

Muutuvad ka laste süles sõidutamise nõuded. Kehtiv liiklusseadus lubab veoautos ja bussis sõidutada süles alla 12-aastast last tingimusel, et kõik sõidukis olevad istekohad on hõivatud. Muudatusega ei tohi edaspidi veoautos last süles sõidutada nagu sõiduautoski. Busside puhul on loobutud tingimusest, et kõik istekohad peavad olema hõivatud, kuid senise 12-aastase lapse asemel võib edaspidi bussis sõidutada süles üksnes alla kolmeaastast last. Seda tingimusel, et last süles hoidev sõitja on turvavööga kinnitatud. Erandina on endiselt lubatud süles sõidutada alla seitsmeaastast last ning seda juhul, kui täiskasvanu turvavöö ei ole kinnitatud, näiteks linnaliini bussis.

Registreerimistunnistusega seonduv

Muudatusega leevendatakse registreerimistunnistuse kaasaskandmise kohustust isikutele, kelle andmeid ei ole kantud sõiduki omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana liiklusregistrisse. Sel juhul on võimalik Eestis registreeritud sõidukiga liikluses osalemise korral asendada registreerimistunnistust koopiaga. Vastava võimaluse loomine vähendab võimalikke pettusi, kus sõiduki kasutamise korral originaal registreerimistunnistuse ja autovõtmed saanud kolmas isik müüb sõiduki edasi heausksele ostjale või registreerib sõiduki kellegi teise nimel. Sellised olukordi on esinenud näiteks autorendi või -müügi või ka eraisikute vaheliste lepingute puhul.

Juhtimisega seonduv

Eelnõuga lihtsustatakse uue juhtimisõiguse dokumendi taotlemist. Juhiloa kaotamise, hävimise või varguse korral ei peaks uue juhiloa taotlemise ajaks ajutist juhiluba vormistama. Sellel perioodil tõendataks juhtimisõigust liiklusregistri andmete alusel. Sama põhimõtet rakendatakse ka esmase juhiloa ja juhiloa vormistamise ajal ning edaspidi pole vaja näiteks mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistust kaasas kanda. Oluline on meeles pidada, et see õigus kehtib üksnes Eestis liigeldes ning isikul peab kaasas olema isikut tõendav dokument.

Juhi tervisenõuded

Muutub veoauto- ja bussijuhtide tervisekontrolli läbimise tähtaeg. Kui kehtiva liiklusseaduse kohaselt pidid tervisekontrolli iga viie aasta järel läbima üksnes üle 50-aastane veoauto- ja bussijuht, siis muudatuse kohaselt laiendatakse viieaastast perioodi kõikidele veoauto- ja bussijuhtidele. Seega on veoauto- ja bussijuhi tervisekontrolli läbimise perioodilisus samaväärne juhiloa kehtivusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles