Valimised võtsid kõigilt võimu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Elmo Riig / Sakala

1. MÄRTSIL ASETLEIDNUD riigikogu valimistest on möödas juba rohkem kui kaks nädalat, kuid võimu jagamist vaadates tundub, nagu poleks neid olnudki. Või õigemini: valimised küll olid, aga lõppesid kõigi osalejate kaotusega ja seetõttu ei saa keegi võimu endale.

Juba valimiste ööl laiutasid poliitikavaatlejad käsi ja nentisid, et keegi ei võitnud, ent paljud ei pruukinud seda hilistel tundidel tähele panna. Reformierakond sai ju kõige rohkem kohti ja seega ka esikoha. Isegi viienda ja kuuenda koha saanud uued tulijad ehk Vabaerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) tundusid esmapilgul kindla võitjana.

Nüüd on selge, et säärase kohtade jaotusega on võimu jagada väga keeruline ning kõik, kes läbirääkimiste laua taha istuvad, peavad tegema nii palju järeleandmisi, et lõpuks, kui võimulepingule allkirja andmiseks läheb, võib olla raskusi iseenda äratundmisega. Nii püsivadki koalitsiooniläbirääkimised ühe koha peal. Sellise tempo juures ei saa Eesti uut valitsust veel jaanipäevakski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles